2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

4-5 ezer tanár hiányozhat az oktatásból, ám a kormány optimista

Hír TV

2018. július 31., kedd 16:33, frissítve: kedd 17:53

A szakszervezet szerint 4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből bő egy hónappal a tanévkezdés előtt. Hiába jelentkeznek évek óta egyre többen tanárképzésre, a pályakezdők jelentős része néhány éven belül elhagyja a pályát. A kormány szerint a jelentős béremeléseknek köszönhetően nőni fog a tanárok száma.

Most még üresek az iskolák országszerte, de szeptember 3-án újból iskolapadba ülnek a diákok. Az intézményeknek egy központi felületen kell megjelentetniük az álláspályázataikat. A közigállás.hu-n jelenleg 2781 tanári állás kínálnak, vagyis legalább ennyi tanárra lenne szükség azonnal. Ennél azonban bizonyosan többre lenne szükség, mivel van olyan betöltetlen álláshely, amit csak hosszú távú helyettesítéssel tudnak felölteni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint évek óta folyamatosan növekszik a pedagógusok száma. Rétvári Bence azt mondta, külön programokkal próbálják ösztönözni a fiatalokat, hogy a tanári pályát válasszák.

„Akár Klebelsberg-ösztöndíjjal, akár maga a megemelt tanári fizetés is ösztönzőleg hat a diákokra, éppen ezért 30 százalékkal többen is jelentkeznek pedagógusnak, és többeket is vesznek fel. Tehát a jövőben egyre több és több pedagógus fogja elkezdeni a pályáját. Az is fontos volt számunkra, hogy a hiányterületeken legyen minél több pedagógus, éppen ezért a Klebelsberg-ösztöndíj ott ad nagyobb támogatást, ahol hiány van, vagy azokon a területeken, ahol több tanárra van szükség” – nyilatkozta Rétvári Bence.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete máshogy látja a helyzetet. Szerintük ugyanis hiába jutnak be egyre többen pedagógiai szakokra, a bekerülők 45 százaléka lemorzsolódik, míg a pályakezdő tanárok fele 1-2 éven belül elhagyja a pályát.

„Tavaly 4000 jogviszony szűnt meg a közoktatásban, és mindössze 800 létesült, ezek azt gondolom önmagukért beszélnek. Több ezres tanárhiány van. És, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly a pedagóguskar 4-5000 főre becsülte ezt a hiányt, akkor én azt gondolom, hogy ehhez a számhoz az idén is közel állunk” – vélekedett Szűcs Tamás PDSZ-elnök.

Nem csak a szakszervezet szerint vannak problémák. Tavasszal a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése fogadott el egy határozatot, melyben egyebek mellett azt írják: 4-5 éven belül komoly problémát fog okozni a tanárhiány, főként a természettudományi területeken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!