2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

390 milliárdból épít poliol gyárat a Mol-csoport

390 milliárd forintból épített poliol gyárat a Mol-csoport Tiszaújvárosban. Az olajvállalat vezetője mérföldkőnek nevezte a német kivitelezővel aláírt szerződést, és azt mondta, hogy az ország egyik leginnovatívabb üzemét építik, mely jelentős részben automatizált és környezetbarát is. A beruházást 42 milliárd forinttal támogatja a magyar állam, a kész üzem 200 embernek ad majd munkát.

  • 390 milliárdból épít poliol gyárat a Mol-csoport

Több éves előkészítő munka után a Mol-csoport vezérigazgatója, és a német ThyssenKrupp ügyvezető-igazgatója aláírták az olajipari óriás legújabb üzemének megépítéséről szóló megállapodást. A tiszaújvárosi üzemben poliolt fognak gyártani, a rendkívül sokoldalú termékre napjainkban egyre nagyobb a kereslet.

„A poliol a jövő műanyagiparának, egyik legfontosabb terméke. Teljesen természetes az is, hogy a kereslete egyre jobban nő. A poliol az alapanyaga a poliuretánnak, amit legegyszerűbben talán úgy tudom megfogalmazni, hogy ez a vegyipar svájci bicskája. Szinte mindenhol hasznosítják, a bútorgyártáson keresztül az autóiparig, a textilgyártáson keresztül az építőiparig, energiamegtakarítási céllal, hőszigeteléssel szinte mindenhol, mint a svájci bicskát” – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

Az 1.2 milliárd euróból, vagyis durván 390 milliárd forintból épülő üzemről a cégvezér azt mondta, hogy nem tud környezetbarátabb technológiáról, hiszen a gyártás végterméke kizárólag tiszta víz lesz. A kivitelező azt mondta, hogy a nem mindennapi beruházás kivitelezése nagyjából egymillió mérnökórát fog igénybe venni, és csúcsidőben négyezren dolgoznak majd az építkezésen.

„Ez az üzem lesz a sztenderd, nem csak Magyarországon, de világszinten is. A legenergiahatékonyabb, és legkörnyezetbarátabb üzem lesz, és a nap végén a legautomatizáltabb is” – mondta Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp ügyvezető-igazgatója.

Hernádi Zsolt azt mondta, hogy az új technológia további lehetőségeket nyit meg a Mol előtt a petrokémia területén.

„2030-ig terjedő stratégiai tervünkben elhatároztuk, hogy reagálva a világ közlekedésében bekövetkező változásokra, az átalakuló piaci igényekhez igazodva csökkenteni fogjuk finomítóink üzemanyag kibocsájtását, és az üzemanyagok arányát a finomítói kibocsátásban a petrokémiai alapanyagok javára fogjuk átfordítani” – tette hozzá Hernádi Zsolt.

Az új gyár 2021-ben kezdheti meg a termelést, és évente 200 ezer tonna poliolt fog előállítani, így egyből markáns szereplőjévé válik az 1,4 millió tonnára becsült európai piacon. A nagyjából 80 diplomás, és 120 szakképzett munkahelyet teremtő beruházást a magyar kormány 42 milliárd forinttal támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!