2023. 06. 02. Péntek Kármen, Anita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

33 milliárdot fizetnek be a szabálytalan autósok

Fejenként több mint 3 ezer forintnyi bírsággal számol a jövő évi költségvetés, a bevételek közül a közúti közlekedési szabálysértések a legnagyobb tétel. A leggyakoribb ok a gyorshajtás, az ittas vezetés és a biztonsági öv bekötésének elmulasztása. Csongrád megyében legtöbbször román sofőrök szegik meg a szabályokat, tavaly a szomszéd ország autósai összesen 70 millió forintot hagytak Magyarországon.

A Hír TV által bemutatott képeken a Csongrád megyei rendőrök kiemelt ellenőrzése látható a 43-as főúton, Nagylak után. Tavaly több ilyen akciót tartottak, a legtöbbször gyorshajtás vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt szabtak ki bírságot, de az ittas vezetők és a műszaki engedély nélkül közlekedők is a zsebükbe nyúltak.

– Nagyon jellemző az is, hogy például a mikrobuszvezetők nem tartják be a személyszállításra vonatkozó szabályokat, például a járműben több személyt szállítanak, mint ami megengedett lenne. Gyakoriak az elsőbbségadásra, az előzésre, illetve a követési távolságra vonatkozó szabályok megszegése. Ezen esetekben helyszíni bírság kiszabására kerül sor – jelentette ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Jászai Linda.

A statisztikák szerint a hazai autósok többsége betartja a közlekedési szabályokat, főleg külföldi, román gépjárművezetők azok, akik megszegik azokat. Tavaly július óta csak a Csongrád megyei rendőrök mintegy 70 millió forint bírságot szabtak ki a külföldi vezetőkre. A rendőrség mellett a kormányhivatalok közlekedési felügyeletei is ellenőriznek, a hazánkba belépő külföldi kamionok műszaki állapotát és a pihenőidő betartását szokták vizsgálni.

– Mivel jelen helyzetben fuvarozási tevékenységekről beszélünk – amelyek mindenféle engedélyhez kötöttek –, így nem szükséges a visszatartás, tehát a bírságokat ki tudjuk úgy is szabni, hogy az adott ország megfelelő hatósága fogja behajtani. Ezek összege a külföldiek és a magyarok számára megegyező mértékű. Apróbb szabálysértés esetén 10-30 ezer forint között mozog a tétel, amíg kiugró esetekben 6-800 ezer forintos büntetés szabható ki – mondta a Hír Televíziónak Szeri István, a Csongrád Megyei Kormányhivatal közlekedési felügyelőségének igazgatója.

A központi költségvetés a bírságoktól 33 milliárdos bevételt vár, a közlekedési szabálysértők fizetnek a legtöbbet, szeptemberig az autósok 22 milliárd forintot fizettek a hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Német aranyérem a magyarországi Eb-n

Német aranyérem a magyarországi Eb-n

A német válogatott nyerte a Magyarországon rendezett U17-es labdarúgó Európa-bajnokságot, mivel a döntőben gól nélküli döntetlent követően 11-esekkel legyőzte a francia csapatot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Frank Furedi: Puccsot akarnak a magyar elnökség ellen

Frank Furedi: Puccsot akarnak a magyar elnökség ellen

Propagandaháború indult Magyarország ellen az Európai Parlamentben. A képviselők egy csoportja elkötelezett abban, hogy megalázza a magyar kormányt. Erről beszélt Frank Füredi a HírTV-nek a csütörtökön elfogadott magyarellenes határozatról, amely elvenné Magyarországtól a 2024-es uniós elnökséget.
Árvízvédelmi kiképzés

Árvízvédelmi kiképzés

Új szintre emeli az árvízvédelmet Budapest Kormányhivatala. 500 önkéntest képeztek ki, akiket a jövőben bevethetnek. A katasztrófavédelem szerint fontos hangsúlyt fektetni ezekre a gyakorlatokra, ugyanis Budapest első számú veszélyeztető tényezője az árvíz.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!