2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

25 éves a szociális törvény

Székesfehérváron szakmai konferenciát szerveztek a negyed évszázados jubileum alkalmából. A szakemberek az együttműködés fontosságát hangsúlyozták, a nehéz helyzetben lévő családokon és gyermekeken ugyanis általában több szociális intézmény és szervezet összehangolt munkájával lehet csak segíteni.

  • 25 éves a szociális törvény

Három nyugdíjba vonult szakembert is kitüntetettek a székesfehérvári szociális ágazati szakmai konferencia keretében. A szférában elhivatott emberekre van szükség, a megyeszékhelyen nagy hangsúlyt fektetnek a civil szervezetekkel való együttműködésre is – hangzott el a rendezvényen.

„A 90-es években a családsegítő bábáskodása alatt született meg egy olyan civil szervezet, egy egyesület, amely akkor nagyon komoly együttműködésben dolgozott a családsegítő ügyfeleiért vállvetve a családsegítőkkel, és mára pedig kinőtte magát egy olyan országos ernyőszervezet részévé, amely a telefonos lelki elsősegély szolgálatot itt a megyében, régióban tudják. Én azt gondolom ez egy nagyon szép példája ennek” – fogalmazott Tisztl Henrik, a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

25 évvel ezelőtt nagyobb volt a családok biztonsága, kevésbé volt nehéz kielégíteni az alapszükségleteiket – jegyezte meg az országos családsegítő egyesület elnöke.

„Ilyen esetekben elsősorban prevencióra, a gyermekeknek a fejlesztésére, iskoláztatására próbálnak az intézmények koncentrálni. Ehhez a változáshoz nem igazán alkalmazkodott a szociális munkások létszáma, sajnos nem lett több azon szakembereknek a száma, akik ezen nehéz élethelyzetűekkel foglalkoznak, illetve a számukra rendelkezésre álló eszközök száma sem növekedett” – idézte fel Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Országos Egyesületének elnöke.

Az országban 5500-an dolgoznak családsegítőként, de túlterheltek, és toborozni kell a nevelőszülőket is. Ők 2014-hez képest most átlagosan háromszor annyit kereshetnek, ez a pénzügyi stabilitás segíti, hogy a gyerekekre jobban tudjanak koncentrálni – emelte ki a szociális ügyekért felelős államtitkár.

„Nem csak arról szól, hogy valaki elmegy egy munkahelyre, leteszi a munkát és hazamegy, hanem azt választja, azt eldönti, hogy annak a gyermeknek az életét a sajátjával összeköti, 24 óráig minden nap vele van, ő keres neki cipőt, és ő is ad utat, vagy mutat neki utat átmenetileg, amíg a vér szerinti családja vagy rendbe nem jön, vagy utána örökbe fogadják, nyilván ez a lelki nehézség benne” – mutatott rá Fülöp Attila.

Az államtitkár hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a segítő szakmák társadalmi megbecsültsége magasabb legyen, az emberek ismerjék és elismerjék a szociális ágazatban dolgozók munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!