2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

200 milliós vagyoni hátrány és feljelentés a Mazsöknél

2013. május 26., vasárnap 15:10, frissítve: vasárnap 16:02

Röviddel a szerződés lejárta előtt mondta fel a megállapodást a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány korábbi vezetése a szervezet tulajdonában lévő balatoni üdülő bérlőjének. A cég 200 milliós bánatpénzt kapott, az új kuratórium hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést.

Röviddel a szerződés lejárta előtt mondott fel a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány korábbi vezetése a szervezet tulajdonában lévő balatoni üdülő bérlőjének. A cég, amely állítólag közel állt a szocialista kormányhoz, 200 milliós bánatpénzt kapott. Az új kuratórium hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést. A közalapítvány felügyelő bizottsága a holokauszttúlélők járandósága miatt is vizsgálódik.

A badacsonytomaji Club Hotel háromhektáros, ősfás telken fekszik, közvetlenül a vízparton. Tulajdonosa a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a Mazsök. Jelenleg üresen áll, korábban évekig bérelte egy olyan cég, amely a balliberális kormányokhoz állt közel a Mazsihisz nemrégiben leváltott elnöke szerint. A szerződésen az alapítvány folyamatosan bukott, állítja Feldmájer Péter, aki ismerheti a bérbeadás körülményeit, hiszen tagja a közalapítvány kuratóriumának.

A Mazsök az előző kormány idején felmondta a szerződést a bérlővel, aki 380 millió forint bánatpénzt követelt. Végül 200 millióban egyeztek meg. Mindez röviddel a 15 éves szerződés lejárta előtt történt. Vagyis, ha fennmaradt volna a bérleti viszony, a kormányközeli bérlő nem kérhetett volna egy fillért sem. Az ügyben az új Mazsök-vezetés feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen.

Feldmájer Péter meghallgatásnál többre nem számít a badacsonytomaji bérleti szerződés ügyében. „Biztos vagyok benne, hogy meg fognak kérdezni. Azonban nem voltam a Mazsök vezetői között azokban az időkben, amikor azok születtek” – szögezte le a Mazsihisz volt elnöke.

A közalapítvány új vezetése kérdezősködik a holokauszttúlélők kárpótlásáról is. A jóvátételt a magyar állam fizeti, a pénz elosztását pedig a Mazsök végzi. A közalapítvány az előző kormány hozzájárulásával a munkába bevonta a Claims Conference nevű amerikai szervezetet, amely a külföldön élő magyar túlélők kárpótlásának elosztását vállalta. De a pénz egy része eltűnt. Bűncselekményre utal, hogy az amerikai szervezet döntéshozói közül többeket letartóztattak az elmúlt hetekben.

Forrás: Hír TV

x
Rendkívüli hír