2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

154 milliárd forintot ad a 3-as metró felújítására az EU

Hír TV

2018. július 10., kedd 13:59, frissítve: kedd 15:44

Az Európai Unió a kohéziós alapból 473,4 millió eurót - csaknem 154 milliárd forint - fordít a magyar főváros 3-as metróvonalának teljes felújítására - közölte az Európai Bizottság kedden.

Corina Cretu regionális politikáért felelős román biztos a bejelentéskor az MTI szerint elmondta, a kohéziós politika keretében nyújtott támogatásnak köszönhetően a vonalon utazó naponta több mint félmillió utas, Budapest lakói és a gyönyörű magyar fővárosba látogató turisták jobb szolgáltatásokban részesülhetnek, korszerű és gyorsabb metróval utazhatnak a jövőben. A vonalon található mind a húsz állomást és a teljes világítási rendszert felújítják, hogy kellemesebb legyen a várost átszelő utazás - közölte.

Mivel a 154 milliárd forint több mint az eredetileg a felújításra szánt 137 milliárd forint, az Index megkereste Tarlós István főpolgármestert, hogy mire költik a fennmaradó pénzt.

Közölte, hogy a támogatás összegéről már egyeztetett Orbán Viktorral, és mivel a főváros hozzáteszi a maga részéről az akadálymentesítésre szánt 6 milliárd forintot, bízhatnak abban, hogy ha kell, a kormány részéről is meglesz a pénz a befejezésre.

A metróvonal felújítása tavaly kezdődött el: szeptember 4-én írták alá az északi szakasz megállóira és az alagút felújítására vonatkozó szerződéseket. Az állomások felújítására vonatkozó szerződés értéke 24,1 milliárd forint, az alagúti munkákra 47,8 milliárd forintot költenek.

A középső szakaszra is megérkeztek a kivitelezői ajánlatok, ezek magasabbak a várt összegnél. Ezért a BKV tárgyalásos eljáráson próbál alkudni. Mivel a harmadik szakasz sem lesz olcsó, a teljes bekerülési összeg túlszárnyalhatja nemcsak az eredetileg tervezett 137 milliárd forintot, hanem a 154 milliárdos uniós támogatási keretet is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!