2024. 10. 20. Vasárnap Vendel napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:00

Belföld

1100 év Európában, 20 év az Unióban címmel indul programsorozat

Mintegy 1100 millió forintból rendezik az ország 19 vármegyéjében az 1100 év Európában, 20 év az Unióban programsorozatot, amelynek elindításával a kormány a magyar nemzet nagyságát, fennmaradásának örömét és büszkeségét is meghirdette - közölte szombat este a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára Lentiben.

  • 1100 év Európában, 20 év az Unióban címmel indul programsorozat

Vincze Máté a programsorozat zalai eseményei kapcsán elmondta: a rendezvények azt hirdetik, hogy "habár a magyar történelem viharai megtépázták a nemzetet, de hősei a legsúlyosabb csapásokból is erőt tudtak meríteni, és a magyarság megerősödve került ki a konfliktusokból". Legyünk büszkék örökségünkre és hagyományainkra, amit érdemes megmutatni helyben, de "a bizonytalan, néha kicsit sodródónak tűnő Európának is". A hagyomány és az identitás kulcsszavak egy nemzet történelmében, és bár nem lehet mérni őket, de vannak arra utaló jelek, ha egy település, közösség erős a hagyományaiban - jegyezte meg.

Hozzátette: a Hungarikum törvény értelmében az önkormányzatok települési értéktárat és értéktárbizottságot hozhatnak létre a fellelhető nemzeti értékek azonosítására és gyűjtésére. Lentiben kilenc kulturális örökség szerepel az adatbázisban, ami jelzi, hogy a közösség mennyire elkötelezett a kultúra iránt. Vincze Máté külön is kiemelte az 1973-ban alakult Kerka Táncegyüttest, amely kiemelt szerepet játszik a gyerekek oktatásában. A magyar néptánc és a magyar népi kultúra iránti érdeklődést mélyíti el a gyerekekben, akik a táncokon keresztül megismerik a hagyományainkat, amelyek pedig hozzájárulnak a gyerekek ízlésének, kritikai érzékének fejlesztéséhez.

A helyi díjak átadása kapcsán a helyettes államtitkár említést tett arról is, hogy a Csoóri Sándor Program a hagyományaikat éltető közösségek programja, amely mintegy 2,5 milliárd forintos kormányzati keretből valósul meg. Arra irányul, hogy a kultúránk, identitásunk tovább éljen a következő generációkban. "Olyan fiatalokra van szükség, akik nemcsak magukénak érzik és megélik a hagyományokat, hanem képesek továbbadni és képviselni is" - hangsúlyozta.

A politikus kitért arra is, hogy kiművelt, két lábbal a földön álló emberfőkre van szükség, aminek elengedhetetlen feltétele az olvasás. A KIM éppen az elmúlt héten hirdette meg Könyvtári kihívás néven olvasásnépszerűsítő versenyét, amelyhez biztatása szerint Lenti könyvtárának is érdemes csatlakoznia, hiszen látogatottságát illetően kiemelkedik a hasonló méretű könyvtárak közül.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál extra – Lavrov szerint életbe léphet a vészhelyzeti terv + videó

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, életbe lép az orosz elnök vészhelyzeti terve, ha a Nyugat megengedi, hogy az ukránok rakétákkal lőjék Oroszországot. Erről beszélt a Globál Extra című műsorunkban Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ifj. Lomnici Zoltán: A semlegesség megőrzése nemcsak gazdasági, hanem stratégiai szempontból is kulcsfontosságú

Ifj. Lomnici Zoltán: A semlegesség megőrzése nemcsak gazdasági, hanem stratégiai szempontból is kulcsfontosságú

Egyértelmű kormányzati cél, hogy Magyarország célja a gazdasági hidegháború elkerülése. Az ország számára rendkívül fontos a globális gazdasági kapcsolatok fenntartása, hiszen hazánk gazdasága szorosan kapcsolódik mind a keleti, mind a nyugati partnerekhez – értékelte az Origónak adott interjúban a miniszterelnök gazdasági semlegességről szóló szavait Ifj. Lomnici Zoltán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!