2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 06:40

Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország felkészül arra, hogy mit kell tennie egy elhúzódó háború esetén + videó

Gulyás Gergely mellett csütörtökön debütált Vitályos Eszter kormányszóvívő, Nagy István agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett a tájékoztatón.

  • Gulyás Gergely: Magyarország felkészül arra, hogy mit kell tennie egy elhúzódó háború esetén + videó

13:10

663 pedofil van jelenleg börtönben

Pintér Sándor működését jól mutatja, hogy 663 pedofil van börtönben jelenleg, míg 2010-ben csak pár tucat volt - mondta egy másik kérdésre. Ha kínai rendőrök intézkedhetnének, az sértené az ország szuverenitását, de itt erről szó sincsen, mert csak az idelátogató turistákat segítik, a magyar rendőrök intézkednek továbbra is - mondta egy másik kérdésre. 

12:59

Gulyás: Ez nem volt büntetőjogi kategória

Gulyás kérdésre elmondta, nem volt tanúként az ügyészségen a Völner-Schadl ügyben. Gulyás egy másik kérdésre elmondta, hogy őt nem zsarolták, és azt sem szereti ha fenyegetik, de amilyen üzenetet kapott Magyar Pétertől, az nem büntetőjogi kategória. 

12:52

Komoly korrupciós visszaélések lengik körül a Lánchíd felújítását

Gulyás kérdésre elmondta, a KEHI készített egy jelentést a hídpénzbotrányról. Komoly korrupciós visszaélések lengik körül a felújítást. A KEHI pénteken ezt nyilvánosságra hozza. A budapesti Városházára vezetnek a szálak - mondta a miniszter.

12:42

Gulyás: Nem fogunk fizetni!

Magyarország nem kíván részt venni semmilyen migránselosztási mechanizmusban, és nem fogunk fizetni senkinek - mondta egy kérdésre Gulyás. 

12:35

53 forintba kerül az a gabona, ami a kenyérbe kerül

Nagy István kérdésre elmondta, 53 forintba kerül az a gabona, ami a kenyérbe kerül, a többi egyéb tétel. A piaci verseny nyílván ezt szabályozni tudja, de nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer. 

12:32

Ennyivel nőhet a házartások fogyasztása 2024-ben

2,3 százalékkal nőhet a háztartások fogyasztása 2024-ben - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály. Csak akkor engednek önkormányzati hitelfelvételt az érintetteknek, ha az adott helyhatóság vissza tudja azt fizetni - tette hozzá. 

12:26

Ez a fontos a benzinárban

Varga Mihály kérdésre elmondta, nem az adókkal kell foglalkozni a benzinárak kapcsán, hanem a termelői költésgekkel. Az adótörvények módosítása egyelőre nincsen napirenden. 

12:21

Támogatják a hazai építőipari szereplőket

1700 milliárdot költ a magyar állam 2024-ben védelmi kiadásokra - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály. 

Vitályos Eszter kormányszóvivő egy másik kérdésre elmondta, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatja az ÉVOSZ javaslatát a hazai szereplők támogatása kapcsán. 

12:16

Nem kerülhet műméz Magyarországra

Magyarországra nem kerülhet Kínából műméz - mondta egy másik kérdésre Nagy István. A Magyarországon forgalomba kerülő mérek teljes mértékben biztonságosak - tette hozzá. Egész Európa és a hazai mézexport veszélyben van a mostani helyzetben az ipari hamisítás miatt. 

12:11

24 termékre vonatkozik az importtilalom

Nagy István kérdésre elmondta, 24 termékre terjed ki az importtilalom, amit most bevezettek Ukrajna kapcsán. Varga Mihály egy másik kérdésre elmondta, hogy tartani fogják a 4,5 százalékos hiányt más intézkedések nélkül. 

12:01

A régiós országokban magasabb a költségvetési hiány

A lengyel és a szlovák kölségvetés is nagyobb hiánnyal számol, mint a magyar - mondta egy másik kérdésre Varga Mihály. A költségvetés van az emberekért, így a meglévő eredményeket meg kell őrizni - tette hozzá.

 A magyar költségvetés is alkalmazkodik a jelenlegi helyzethez. 

Egyelőre egyszeri döntés a mostani őszi költségvetési benyújtás - tette hozzá. 

11:56

Tovább csökkentené a költségvetési hiányt a kormány

Varga Mihály kérdésre elmondta, hogy a hiány mellett az államadósság mértékét is csökkenteni szeretné a kormány. Mindezek mellett pedig egyáltalán nem mindegy, hogy novemberben milyen eredmény születik az amerikai választáson. 

11:50

Jól alakulnak a fogyasztási adatok és az infláció

4,5 százalékos hiányt akar a kormány 2024-re, a pénzforgalmi hiány 4000 milliárd forint körül lehet - mondta Varga Mihály. A kabinet várakozásaihoz képest jobban alakulnak a fogyasztási adatok. Jó hír, hogy az infláció tovább csökkent, és így a gzadasági növekedés is erősödhet - tette hozzá. 

11:44

Varga Mihály: Adózási kérdésekbe nem szólhatnak bele Brüsszelből

Varga Mihály kérdésre elmondta, az adózási kérdések nemzeti hatáskörbe tartoznak, és minden felvetést mérlegelni fog a magyar adórendszer kapcsán. A magyar adórendszerben nem terveznek változást - tette hozzá. Varga Mihály elmondta, hogy közös hitelfelvétel kapcsán a magyar tapasztalatok nagy óvatosságra intenek. 

Nagy István kérdésre elmondta, a józanság talajára csak úgy lehetett visszatérni, hogy az európai gazdák kivonultak az utcára a műhús és a rovarétkek kapcsán. Június 9-én kell egyértelmű üzenetet küldeni az uniónak.

11:37

Ezt rugalmasan lehet kezelni

Ezeket a beruházásokat nem fogjuk törölni, átüemezésre kerülnek, most a szaktrárcák kapnak lehetőséget, hogy ezt dinamikus módon kezeljék. Ami tény, hogy a tárcáknak 675 milliárdos beruházást kell átütemezniük, de ezt rugalmasan kezelhetik - mondta Varga Mihály az Origo kérdésére. A kormány arra számít, hogy a 4,5 százalékos hiányt garantálni tudjuk - tette hozzá. 

11:29

108 milliárd forintos otthonfelújítási program is indul

Vitályos Eszter kormányszóvivő az otthonfelújítási programról azt mondta, annak célja az energiafogyasztás további csökkentése. 108 milliárdos új konstrukció indul új uniós forrásból az 1990 előtt épült házak korszerűsítéséhez. 

11:26

44 támogatási formára lehet kérelmet benyújtani

200 milliárd jut a feldolgozóipari és a 200 milliárd forint az állattartó telepek pályázataira - mondta Nagy István. Április 10-június 10 között a gazdálkodók 44 támogatási formára nyújthatják be a kérelmeiket - tette hozzá. 

11:25

Ezek a legfontosabb kormányzati agrárlépések

A kormány nemzeti hatáskörben újabb importot érintő intézkedéseket hozott, hogy még jobban kiküszöböljék az ukrán importot. Felgyorsítja a kormány a gazdálkodóknka való kifizetéseket - mondta Nagy István. Az agrár-Széchenyi-kártyára 2026-ig további 45 milliárd forintot biztosít a kormány. A gazdálkodók a  gázolaj felhazsnálás esetén visszaigényelhetik annak árának egy részét - jelentette be a miniszter. 

11:20

Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta a magyar gazdálkodókat és az ukrán oligarchákat támogatja

Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy korábban nem látott zöld nyomás van az agrárszektoron, minden szakmai alapot nélkül a Green Deal. Az európai gazdák elvesztették a versenyképesséüket - tette hozzá. Szólt arról is, hogy az EU korábban megnyitotta a piacát az ukrán gabona előtt. Súlyos túlkínálat és alacsony terményárak jellemzik az európai piacot - mondta Nagy. Brüsszel és az Európai Bizottság elárulta a magyar gazdálkodókat és az ukrán oligarchákat támogatja - tette hozzá.

 Egy ilyen helyzeten felértékelődik a kormányzati segítség. 

11:17

Egyensúly

Varga Mihály elmondta, hogy a védelmi kiadások jövőbeli elszámolása még kérdéses. A korábban bemutatott lépésekkel egyensúlyba kerül a költségvetés. 

11:16

Varga Mihály: 2,5 százalék lehet idén a növekedés

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, háborús helyzetben vagyunk, és az EU a vártnál lassabban jön ki a válságból. Németország is gyengélkedik, és a külpiacok is gyengék. 

2023-ban az infláció letörésével és az egyensúly helyreállításával segítették a gazdaságot. 

Varga elmondta, ebben az évben visszatér a növekedési pályára, 2,5 százalékos lehet a bővülés. Jövőre 4,1 százalékos lehet a növekedés. A magas beruházási ráta és a növekvő reálkeresetek segíthetik a bővülést - tette hozzá.

 4,5 százalék lehet idén, míg jövőre 3,25 százalékos lehet a hiány. 

Mindezzel párhuzamosan csökkentik az államadósságot. 

675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a kormány a jövőbeli időszakra - tette hozzá. Mindezek mellett 2000 milliárd forintnyi beruházás valósul meg. 

11:11

Magyarország is nemet mond a migrációs paktumra

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az új migrációs paktum esetében az EP rossz döntést hozott. Még az EP-ben is csak 55 százalékos többséggel is mentek át a jogszabálytervezetek. Donald Tusk is világossá tette, hogy nem támogatja a migránsok újraelosztását - tette hozzá.

Elutasítjuk a kötelező elosztást, és a büntetés befizetését. 

A döntés végrehajthatatlan, és a magyar társadalmat meg kell védeni a migrációs hatásaitól. 

11:08

November 5-e után nyújtják be a jövő évi költségvetést

Gulyás Gergely közölte, hogy a NATO Ukrajna oldalán a gyakorlatban is beavatkozna. A háborús láz a brüsszeli bürokratákon kívül a NATO parancsnokokra is átterjedt. A NATO-ra mi védelmi szövetségként tekintünk - tette hozzá. A következő fél év döntő lesz. A kormány szerint a háborúnak nincs katonai megoldása, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség - mondta Gulyás. A kormány éppen ezért mérlegeli, hogy mit jelent egy elhúzódó háború az ország számára. 

November 5-e után nyújtják be a jövő évi költségvetést. 

Erre azért van szükség, mert akkor lesz ismert az amerikai elnökválasztás eredménye. 

11:04

Nagyon veszélyes a helyzet

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a kormány a keddi ülésén a nemzetközi helyzetet elemezte. 

Nagyon veszélyes pillanatban vagyunk, a következő fél év eseményei döntik el, hogy a háború vagy béke irányába mozdulunk-e el.  

Brüsszelben a háborúpárti irány erősödött, és katonákat küldenének Ukrajnába - tette hozzá. A katonák küldése a háborúba való belekeveredés veszélyét növeli. A NATO is missziót küldene Ukrajnába, eddig nem volt tevékeny részvevője a konfliktusnak - mondta Gulyás. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

 Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Önök ezt az országot egyszer már tönkretették - így reagált Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége azt mondta: majd az ő kormánya visszaállítja Magyarországon a munka becsületét, majd ők tisztességes nyugdíjakat és béreket fizetnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!