2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

11 milliárdos kormányzati segítség az egyetemeknek

Struktúraváltást segítő alapot hoz létre a kormány az egyetemek számára – ezt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter jelentette be a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után. A tárcavezető azt mondta: az összesen 11 milliárdos alapot egyelőre 2 milliárd forinttal indítják el.

Visszatért a Felsőoktatási Kerekasztalba a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Az volt a feltételük, hogy a minisztérium vállalja, nem kezdeményez és nem támogat semmilyen jogszabály-módosítást azokban a kérdésekben, amelyekről az egyeztetések folynak. A HÖOK már elfogadja a hallgatói szerződést is.

„A hallgatói szerződés intézménye, az nem betonba ágyazott – mondta Nagy Dávid. – Azt az általunk sem vitatott tényt, azt az igényt a társadalom részéről elismertük, hogy a tandíjmentesen megszerzett diploma mögött rejlő tudás, az Magyarországon is kamatozni tudjon. Ennek szellemében gondolkozunk tovább. Szerintem kulcsfontosságú az arány, tehát az az arány, hogy mit ad az állam és ezért mit várhat el az állam” – tette hozzá a HÖOK elnöke.

Balog Zoltán azt mondta, javasoltak módosításokat a hallgatói szerződésekkel kapcsolatban, a részletekről azonban még nem akart beszélni. A tárcavezető az ülés után azt is bejelentette, hogy a kormány struktúraváltást segítő alapot hoz létre az egyetemek számára. Balog Zoltán hozzátette, hogy egyelőre 2 milliárd forinttal indítják el az alapot, és folyamatosan töltik fel aszerint, ahogy megállapodnak az intézményekkel az átalakításokról.

– A magyar kormány egy 11 milliárdos, 10 plusz 1 milliárdos alapot bocsát rendelkezésre, amit struktúraváltást segítő alapnak nevezünk – közölte Balog Zoltán.

Kormányzati segítséget kérnek

A kerekasztal a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével bővült. Az érdekképviselet elnöke azt mondta: az oktatók elbocsátása törvényszerű velejárója a struktúraátalakításnak. Tőrös Szilárd szerint az ő látókörükben nagyon ritka, hogy aktív korú oktatót fenyeget a munkanélküliség. Számukra kormányzati segítséget kérnek.

„Azt szeretném elérni, hogyha valamilyen fajta kormányzati karrierhíd programot vagy valami ehhez hasonlót lehetne létrehozni azokban az esetekben, hogyha olyan oktatókat érint ez az elbocsátás, akik becsületesen végezték évtizedeken át a munkájukat” – mondta Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke..

A kerekasztal ülését utoljára vezette Balog Zoltán. A feladatot átadta az új felsőoktatási államtitkárnak, Klinghammer Istvánnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!