2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

100 év Trianon: A századelő volt a kezdete a teljes magyar meghasonlásnak

100 év Trianon! Hatrészes sorozatunkban a kor jellemző alakjait mutatjuk be. Ezúttal Máthé Áron történész és Bayer Zsolt újságíró volt Trombitás Kristóf vendége.

  • 100 év Trianon: A századelő volt a kezdete a teljes magyar meghasonlásnak

A Nyugat című folyóiratról szokták mondai, hogy a magyar irodalomnak egy olyan bölcsője, amelyből minden kivirágzott, ami a XX. század első felének az irodalmába újat és jót hozott. Az, hogy miért ez vált agendává, az összefügg a második világháború utáni kultúrpolitikával, ami masszívan tartja magát mind a mai napig Bayer Zsolt közlése szerint. Az újságíró ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugaton kívül ott volt a Kelet Népe, a Válasz és a Napkelet, vagy is több kulturális ikon is kiemelkedett még a koraszakban.

Máthé Áron történész szerint onnan kell elindulni, hogy a magyar és az európai kultúra milyen forrásokból táplálkozik.

A XVIII. század vége óta a magyar irodalom „vigyázó szemeit Párizsra veti”, tehát az a szilárd meggyőződés, hogy Párizs a minden, hogy „ott kel fel a nap”, így ez tulajdonképpen a magyar kisebbrendű érzés forrásává válik, hiszen máshoz próbáljuk magunkat méricskélni és ez fut ki oda, hogy a XIX. század végére, a XX. század elejére kiemelkedik ez a fajta irányzat, ami azt mondja, tovább kell lépni azon, ami mi voltunk – mutatott rá.

Bayer Zsolt megjegyezte a magyar szellemi elit sohasem volt annyira frankofón mint akár a román, vagy akár a lengyel.

Trombitás Kristóf műsorvezető felvetésére, hogy a XX. század elején kezdte el bontogatni a politikai szárnyait a szabadkőművesség, Máthé Áron kifejtette, az angolszász és a francia szabadkőműves páholyok közül a francia az enciklopédisták óta beállt egy, a társadalmat megváltoztató, erőszakos irányba és úgy tűnik, hogy Magyarországon is ez az irányzat nyert teret.

A századelő a kezdete a teljes magyar meghasonlásnak – ezt hittel hiszi Bayer Zsolt. Hozzátette: Köztudomású, hogy Ady Endre szabadkőműves volt, azt viszont kevesen tudják, hogy Kosztolányi Dezső is, aki Ady egyik legnagyobb ellenlábasa volt. De szintén szabadkőműves volt Ravasz László református püspök is.

A meghasonlás része, hogy sokan valamiféle világmegváltást látnak ebben a mozgalomban, belépnek, majd rájönnek egy csomó dologra és otthagyják – fűzte hozzá a publicista.

A 100 év Trianonból kiderül az is, hogy miért lépett ki a szabadkőműves mozgalomból Ravasz László, valamint az is, hogy kiknek volt a foglya élete végéig Ady Endre. 

A teljes adás:

HírTV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!