2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Életbe lépett a vörös kód

Ma 10 órától szerda délig életbe lépett a vörös kód, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban rendkívüli hideg jön. A hajléktalan embereket adott esetben fogadniuk kell a nem számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. A szociális ügyekért felelős államtitkár azt kéri, hogy akinek szüksége van rá, vegye igénybe a hajléktalan szállókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról számolt be, hogy a tűzoltókat több mint 400 esethez riasztották csütörtökön.

  • Életbe lépett a vörös kód

"Hát jó lehetőség, mert fürdeni lehet itt egész öt óra, fél hatig lehet lenni, enni kapunk, szóval nagyon rendesek"

-mondta ez az asszony az Üdvhadsereg Új kezdet Házának nappali melegedőjében. Itt naponta közel 70 ember fordul meg, hogy pihenjen, átmelegedjen vagy éppen egyen. Éjszakára pedig maradhatnak azok, akiknek nincs hova menni.

Az intézményvezető elmondta, naponta 230 fő ellátását biztosító népkonyhát is üzemeltetnek. Aki csak ételért érkezik az Új Kezdet Házába, regisztráció után veheti át az élelmiszert. Átmeneti szálló és a rehabilitáció is működik az épületben, a bentlakók számára a kovid helyzet miatt dobozban tálalják az ebédet. Az intézmény legfőbb célja, hogy kivezesse a hajléktalanságból az embereket, a téli időszak pedig az itt dolgozóknak is több munkát nyújt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint rendkívüli hideg jön, éjszakánként mínusz 10 fok alá fog süllyedni a hőmérséklet. Ezért péntek 10 órától szerda 12 óráig az Emberi Erőforrások minisztere életbe lépteti a vörös kódot.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár elmondta, jelenleg a hajléktalan ellátórendszer kihasználtsága országosan 79, Budapesten pedig 73 százalékos. Az államtitkár azt kéri, hogy a rendkívüli hidegben mindenki vegye igénybe a szolgáltatásokat, mert ilyenkor az utcán maradni embertelen és életveszélyes is.

 

Több mint 400 esethez riasztották a tűzoltókat csütörtökön

Több mint négyszáz esethez riasztották a tűzoltókat csütörtökön a télies, szeles időjárás miatt - közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel. 

A szóvivő azt mondta, épületek tetőszerkezetben okozott károkat a szél: megbontotta a tetőt, cserepeket sodort le.

Letört ágak, kidőlt fák miatt is riasztották az egységeket. A fák épületekre és utakra dőltek, és sok helyen elszakították az elektromos vezetékeket, emiatt több megyében áramkimaradások voltak. Ezeket a szolgáltatók java részt helyreállították, de Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 800 fogyasztási helyen jelenleg is áramkimaradás van. A helyreállításon a szolgáltató folyamatosan dolgozik - tette hozzá.

Közlekedési baleseteknél is szükség volt a tűzoltók segítségére: elakadt, összeütközött, árokba csúszott teherautók, személyautók műszaki mentését végezték.

Mukics Dániel azt mondta, hogy az előrejelzések szerint továbbra is hideg marad az idő, ezért mindenkit arra kér, hogy csak az útviszonyoknak megfelelően felkészített járművel induljon útnak, indulás előtt pedig tájékozódjon a www.met.hu és a www.utinform.hu honlapon.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartós hidegben többet kell otthon fűteni, ezért szellőztetéssel gondoskodni kell arról, hogy a nyílt égésterű vízmelegítők, fűtőeszközök, amelyek szén-monoxid forrásai lehetnek, elengedő levegőt kapjanak.

 

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hatvanmillió forintos segítséget kap a leégett Hotel Silvanus

Hatvanmillió forintos segítséget kap a leégett Hotel Silvanus

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!