2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Tízmilliárdok a kórházaknak és az iskoláknak

A zárolások ellenére több mint 10 milliárdos adósságmentő csomagot kapnak a kórházak, és 20 milliárdot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak is megszavaztak – mondta Balog Zoltán a Hír Televíziónak. A csütörtökön bejelentett költségmegvonás alól mentesítettek több nagyberuházást is.

A legnagyobb, hárommilliárd forint fölötti tartozása a Debreceni Klinikának van a májusi adatok szerint, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház pedig több mint kétmilliárd forintos adóssággal küzd.

A Magyar Kórházszövetség számításai szerint mostanra összesen 65 milliárdra hízott vissza a kórházak adósságállománya a tavaly év végi, 33 milliárd forintos részleges adósságkonszolidáció óta. A szervezet elnöke azt mondta, ebben szerepe van az egészségügyi béremelésnek is. „A béremelésnek ilyen szempontból van jelentősége, a forrás a béremelésre eljut a kórházakhoz, de külön soron, nem a szokásos, OEP-finanszírozási sorokon keresztül. […] Ugyanakkor rendszerszinten […] 6-8 százalékkal csökkent az a pénz, amely a dologi kiadásokra fordítható az egyes intézményekben, és nyilvánvaló, hogy ezek között a dologi kiadások között vannak az egyszer használatos eszközök: gyógyszerek, különböző energiahordozók költsége és egyéb ilyen rezsijellegű kiadások is. Emiatt alakult ki az, hogy az adósságállomány növekszik, és a dologi kiadások tartása lehetetlenné vált” – magyarázta Velkey György.

„Éppen a tegnapi kormányülésen kaptak a magyar kórházak több mint 10 milliárdos segítséget ahhoz, hogy az adósságkonszolidációban előrelépjenek” – közölte Balog Zoltán. Bár a 110 milliárdos kormányzati zárolás legjobban az egészségügyet is irányító Emberi Erőforrások Minisztériumát érinti, a tárcavezető azt mondta: az egészségügy és az oktatás támogatására a tartalékokból különítettek el pénzt. „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, tehát a magyar iskolák is kaptak 20 milliárd forintot tegnap a költségvetésből arra, hogy biztonságosan tudjuk kezdeni az évet. Azt is mondhatnám, hogy ezek a megerősítések sokkal többet jelentenek, mint ami az elvonás oldalán megjelenik” – jelentette ki.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a zárolás alól több beruházást is mentesítenek. Folytatódhatnak az építkezési munkák a balmazújvárosi stadionnál is. „Budapesten bonyolítják a közbeszerzést. Információm szerint augusztus végére ez lezárul, és szeptember elején kezdődhet a beruházás. A határidő nyilván időjárásfüggő, de reményeink szerint az év végére elkészül a stadion” – mondta Tiba István, Balmazújváros polgármestere.

Mentesül a zárolás alól egyebek között a Debreceni Református Kollégium felújítása, valamint a Nagyerdei Stadion is. Az állami intézményeket és minisztériumokat érintő költségvetési zárolást, óvintézkedésként azért rendelte el a kormány, hogy idén is tartani tudja a három százalék alatti hiánycélt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!