2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

100 év Trianon: A Ferenc Ferdinánd halálát követő események hulláma

Hír TV

2020. július 5., vasárnap 20:25

100 év Trianon! Hatrészes sorozatunkban a kor jellemző alakjait mutatjuk be. Ezúttal Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Czopf Áron, a Kommentár folyóirat állandó munkatársa voltak a műsorvezető, Trombitás Kristóf vendégei.

1914. június 28-án, hiába a baljós előjelek, Ferenc Ferdinánd és felesége is Szarajevóba érkezett, ahol agyonlőtték őket. Egy, a Fekete Kéz nevű titkos szervezet által küldött fiatal férfi, Gavrilo Princip. Általában úgy szoktuk értékelni ezt az eseményt, mint az első világháború kitöréséhez vezető utolsó csepp - vezette fel a műsort Trombitás Kristóf.

„Ferenc Ferdinándnak a halála elindít egy folyamatot, ami kényszerpályára állítja gyakorlatilag a Monarchiát. Ha nem torolja meg ezt az eseményt, akkor rákerül a tervezőasztalokra, mint felosztandó terület, akkor nem nagyhatalmi státusz élvező birodalom. Ellenkező esetben, hogyha pedig belép, akkor van esélye, hogy uralja a helyzetet.”

- jegyezte meg Czopf Áron, a Kommentár folyóirat állandó munkatársa.

„Ez a merénylet, ami Szarajevóban történt, Európa hátsó udvarának leghátsó házában, hogy úgy mondjam. Ez világháborút, először kontinentális, aztán az egész világot lángba borító háborút, aminek egyébként majd a második világháború lesz a, nem akarok pejoratív lenni, de hát a 2.0-ás verziója, ennek nem kellett volna ezt okozni. Ez egy, hogy úgy mondjam sima provokáció volt. Ilyenek azért korábban megtörténtek, tehát Sándor cár ellen volt merénylet, Sissit, ugye a magyarok szívbéli királynőjét egy anarchista gyilkolja meg. Ez a korszak, azért ez az 1880-tól 1914-ig tartó korszak, ez a nacionalista, anarchista és természetesen már-már a szocialista, sőt szindikalista terrorszervezeteknek egy időszaka.”

- tette hozzá Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

Teljes adás:

Kapcsolódó anyagok:

100 év Trianon

100 év Trianon: A dualizmus-kori repedések később szakadékká tágultak

100 év Trianon: A századelő volt a kezdete a teljes magyar meghasonlásnak

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!