2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

A Jobbik jelöltje győzheti le a Fideszt Sárbogárdon

Hír TV

2018. március 20., kedd 08:39

A jobbikos Árgyelán János győzheti le a Fidesz jelöltjét a Fejér megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületben – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet közölt. A sárbogárdi székhelyű választókerületben Árgyelán a legerősebb ellenzéki jelölt, akinek a fideszes Varga Gáborral kell megmérkőznie április 8-án. A lap emlékeztet, hogy a Jobbik számára már 2014-ben is ez volt a legerősebb dunántúli körzet.

A kutatás szerint az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 44 százaléka Varga Gáborra voksolna, míg a legerősebb ellenzéki jelölt, Árgyelán János támogatottsága 36 százalékos. A Jobbik jelöltjének támogatói között már (kis létszámban ugyan, de) a taktikai szavazók is megjelennek. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Szilveszterné Nyuli Ilonára a pártválasztók 14 százaléka szavazna. Az LMP jelöltje, Lapos Péter 2 százalékon áll. A Momentum ebben a választókerületben nem tudott jelöltet állítani.

Kiderült, a pártválasztók 45 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 32 százaléka a Jobbikra voksolna, ha most lennének a választások, az MSZP–Párbeszéd támogatottsága ebben a kategóriában csupán 8 százalék, a DK 6 százalékon áll. Az LMP-t 3, az Együttet és a Momentumot 2-2 százaléknyi biztos szavazó támogatja.

Az Iránytű megjegyzi, hogy 2014-ben Fejér megye déli fele volt az akkori baloldali összefogás második leggyengébb választókerülete országos tekintetben, a Jobbik szempontjából pedig ez volt a legerősebb dunántúli körzet. Négy éve Varga Gábor az érvényes szavazatok 47,6 százalékával szerzett mandátumot. Árgyelán János 29,6 százalékkal a második helyen végzett. Az Összefogás jelöltje, Ecsődi László József a voksok 15,7 százalékát gyűjtötte be, az LMP-s Szatmári Ildikó pedig 2,6 százalékos eredményt ért el.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 16-tól március 18-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!