2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:30

Közeledni látszanak egymáshoz az ellenzéki pártok

Hír TV

2018. február 26., hétfő 15:59, frissítve: hétfő 18:54

Bár az LMP már múlt héten döntött arról, hogy egyeztetne a Jobbikkal és az MSZP-vel, ez most felértékelődött a vásárnapi eredmény tükrében. Az időközin ugyanis a teljes ellenzék beállt egy jelölt mögé, aki így magabiztosan győzte le a fideszes jelöltet. Hasonló forgatókönyv egyelőre országos szinten nem várható, de a koordinációra nagyobb az esély, mint korábban.

A Magyar Nemzet hírportálja írt arról hétfő reggel, hogy az LMP tárgyalásokat kezdeményez a Jobbikkal és az MSZP-vel egy esetleges választási együttműködésről. A portál szerint még a hódmezővásárhelyi választás előtt döntött erről az LMP, ezt délután az ökopárt társelnöke, Hadházy Ákos is megerősítette:

– Egy hete az elnökség hozott egy olyan határozatot, hogy megbíz egy delegációt, hogy adott esetben tárgyalhasson az MSZP, illetve a Jobbik képviselőivel a választási együttműködésekről. Ahhoz, hogy erről az LMP döntsön, kongresszusi határozat kell. Egy kongresszusnak az összehívásához nyolc napra van szükség.
– Ezt kezdeményezték már?
– Voltak már beszélgetések.

A szocialisták már korábban is nyitottak az LMP felé, sajtóhírek szerint most is együttműködnek majd. A szocialisták egyelőre kitartanak amellett, hogy a Jobbikkal nem fognak össze. Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor azt kérte a választóktól, hogy minden körzetben a legesélyesebb jelöltet támogassák. „Úgy gondolom, hogy a választók előbb-utóbb el fogják dönteni, hogy kiben látják az esélyest. Ezek a pártok tulajdonképpen a saját szavazóikkal szembemenve ódzkodnak attól, hogy részt vegyenek egy együttműködésben. Ezért úgy gondolom, hogy vagy a pártok jönnek, vagy a pártok nélkül jönnek a szavazóik az esélyesebb jelöltek mellé” – nyilatkozta Karácsony Gergely.

Gyurcsány: Vakok, süketek nem vezethetik sikeresebben az országot

Gyurcsány Ferenc szerint a vasárnapi eredmény bebizonyította, hogy az egyéni körzetekben nincsen helye versengésnek az ellenzékben.

„A Fidesszel szemben álló sokaságnak van oka örülni, és van oka bizakodni, és persze van oka levonni a tanulságokat. Nem cifráznám a dolgot, én a tanulságokat két mondatban foglalom össze. Az első: ha a Fidesz nem látja, hogy ország nagyobbik része torkig van vele, akkor vak. A második: ha a demokratikus ellenzék nem hallja, hogy az egyéni körzetekben nincsen helye a demokratikus ellenzéken belül bármilyen fajta versengésnek, akkor a demokratikus ellenzék süket. Na most, vakok és a süketek sikeresebben nem vezethetik az országot” – fogalmazott a pártvezető.

Egy Márki-Zay Péterhez hasonló független jelölt, Mellár Tamás Pécsett hétfő reggel adta le az országgyűlési választáson való induláshoz szükséges támogató aláírásokat. A közgazdász bízik benne, hogy a vasárnapi eredmény az ő esélyeit is növeli, még akkor is, ha ellenzék nem tud megállapodni a koordinációban.

„Hogyha a pártoknak nem lesz annyi eszük, akkor is nagyjából meg fog valósulni, mert az embereknek talán több van. Az emberek ki fogják kényszeríteni, és hogyha nem vonnak vissza jelölteket, akkor is nagy valószínűséggel az lesz, hogy beárazzák az egyes jelölteket, és ki fogják választani azt, akiben leginkább bíznak, aki a leginkább hiteles helyben, és arra fognak szavazni” – mondta Mellár Tamás.

Az Index arról írt, hogy országosan a Jobbik és az MSZP között nyilvános együttműködés nem valószínű, de arra van esély, hogy koordinálják majd, a két párt melyik körzetekre összpontosítja erőforrásait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!