2021. július 29.,
csütörtök, Márta, Flóra napja

Terc: Európa az életformáját veszítené el a kereszténység nélkül

Hír TV

2019. április 10., szerda 19:42

Egy felmérés szerint Európa egyes országaiban tíz százalék körülire csökkent a hitüket gyakorlók aránya. A Hír TV Terc című műsorában Földi-Kovács Andrea szakértőkkel arról beszélt, mit veszítene Európa azzal, ha elszakadna a keresztény gyökereitől.

Egy felmérés szerint a kontinens egyes országaiban - Belgiumban, Finnországban és Észtországban - tíz százalék körülire csökkent a hitüket gyakorlók aránya. Magyarországon is kifejezetten alacsony a hitüket rendszeresen gyakorlók száma, 17 százalék. A listát nem meglepetésre Lengyelország vezeti, 61 százalékkal, mögötte pedig Románia áll.

A Hír TV Terc című műsorában Földi-Kovács Andrea az európai kereszténység jelentőségéről beszélgetett Osztie Zoltán atyával. Az interjúban a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa kijelentette: 

 „Olyan, hogy elvesszen a kereszténység, annak az esélye nincs meg. Nem fordulhat elő. Egyetemes eltévelyedés a keresztény hittől, kultúrától, vallásos élettől nem következik be többet az emberiség történetében.”

Molnár Attila Károly eszmetörténész ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy "Európának az a sajátossága a többi kontinenssel szemben, hogy ez a legkevésbé vallásos kontinens." 

Földi-Kovács Andrea azon kérdésére, hogy mit veszítene Európa azzal, ha teljesen elveszítené a keresztény gyökereit vagy elszakadna a keresztény gyökereitől Molnár Attila Károly kijelentette:

"Európa az egész életformáját elvesztené."

Az eszmetörténész azt is hozzátette, az egész fogalom és értékkészletünk ebből az európai hagyományból nőtt ki. Olyan mintha az egész kultúránktól, nyelvünktől meg akarnánk szabadulni.

Gyorgyovich Miklós saját kutatási adataikra hivatkozva azt mondta: "egyre kevésbé utópia ez a helyzet, bár még messze vagyunk tőle, de ez az egyházias, intézményes kereszténység valóban egyre kiveszőben van." 

A Századvég Alapítvány kutatója arra a kérdésre, hogy maradhat-e ebben a vallástalan állapotában Európa azt válaszolta: viszonylag kevés a nagyon vallástalan ember.

„A magyar népesség egyhatoda tekinthető olyan szempontból vallásosnak, hogy egyháziasan éli meg a vallásosságát. Ebből a katolikusok csak 11-12 százalék, de van egy köztes réteg, amely azt mondja, hogy az egyház nem, de Isten igen."

A Hír TV Terc című műsorában arról is szó volt, hogy feminista és abortuszpárti tüntetők léptek fel a a Családok Világkongresszusa rendezvény ellen Veronában. 

Hír TV