2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Szabadfogás: Valóban beavatkoznak külföldről Magyarország belügyeibe?

Hír TV

2019. november 14., csütörtök 20:57

A Szabadfogásban Nagy József a 24.hu újságírója, Lentulai Krisztián a Karc FM műsorvezetője, Kukorelly Endre író, Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikai Központ elemzője és Pesty László dokumentumfilm-rendező mondta el véleményét az aktuális politikai kérdésről.

A legújabb pesti vicc, hogy mi a különbség a Momentum és a Securitate között? A válasz pedig az, hogy a Securitate-ban voltak magyar ügynökök is. Ezzel a felütéssel kezdte a műsort Huth Gergely. Azzal a hírrel folytatta a műsorvezető, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálhatja ki a Momentum, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéddel kapcsolatban felvetődött külföldi befolyásolás lehetőségét, miután a feljelentéséről elhíresült Tényi István közérdekű bejelentésében arra kérte Orbán Viktort, hogy indítson átfogó vizsgálatot az ügyben. A feljelentő szerint ugyanis a sajtóban megjelent információk felvetik annak a gyanúját, hogy illegális szervezetek próbálnak beavatkozni Magyarország pénzügyi, gazdasági és politikai rendszerébe.

Ebben az a hír, hogy egy futóbolond, aki mindenkit mindenhol feljelent, írt Orbán Viktornak egy levelet. Ennyi az információ ebben

– fűzte hozzá  azonnal Nagy József, a 24.hu újságírója.

Én azért reagálnék egy gondolat erejéig Józsira, hogy egy futóbolond írt egy levelet. Előfordulhat, még mindig jobb szerintem, mint amikor egy PR csapat ír saját magának egy levelet, mondjuk a főpolgármester, abban nem tudom például mi volt a hír

  - tette hozzá Jeszenszky Zsolt politikai hobbista.

Ezt követően parázs, személyeskedő vita alakult ki a stúdióban Nagy József és Jeszenszky Zsolt között, amit Huth Gergely próbált kordában tartani.

A témával kapcsolatban Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikai Elemző Központ elemzője a következőket mondta:

Én azért komolyabban venném ezt a hírt annyiban, hogy ha az Alkotmányvédelmi Hivatal komolyan veszi Tényi bejelentését, akkor legális lehetősége nyílhat a hivatalnak arra, hogy megfigyelje az ellenzéki politikusokat. Ugye a bejelentés arról szól, hogy szerinte fennáll a gyanú, hogy illegális külföldi befolyásolás figyelhető meg az ellenzéki pártoknál. Arra felhívom a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági törvény, illetve az Alkotmányvédelmi Hivatalról szóló jogszabály már most jelentős lehetőséget biztosítanak arra, hogy akár bírói engedély nélkül megfigyeléseket hajtsanak végre a célszemélyekkel. A bejelentésre hivatkozva akár én azt is elképzelhetőnek tartom, bár ez nem biztos, hogy akkor megvizsgálják jobban az ellenzéki politikusok kapcsolatait.

Pesty László dokumentumfilm-rendező hozzáfűzte:

Arról megfeledkezel, hogy nemcsak alkotmányvédelmi törvényünk van, hanem pártfinanszírozási törvényünk is van, amit érdekes módon elfelejtettél itt az imént megemlíteni. Ez a pártfinanszírozási törvény ez explicit tiltja azt, hogy a magyarországi pártok, vagy a magyar pártok, bár némely pár esetén ez a magyar jelző szerintem is megkérdőjelezhető, hogy ezek a pártok külföldi magánszemélyektől, vagy külföldi szervezetektől pénzt fogadjanak el. Hogyha ezt mégis megteszik, akkor megvalósítják ezt a törvényi tényállást és bűncselekményt követnek el.

Teljes műsor :

Hír TV