2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Szabadfogás: Salvini az élő példa arra, hogy meg lehet állítani a migrációt

Hír TV

2019. május 2., csütörtök 18:19

A Szabadfogás legújabb adásában terítékre kerültek a különböző pártok május elsejei rendezvényei, Matteo Salvini budapesti látogatása, és parázs vitát váltott ki a migráció kérdése is. A Hír TV Szabadfogás című műsorában ezúttal Kereki Gergő a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Nagy József a 24.hu újságírója külön szócsatát folytatott.

Már a bemutatásnál megkezdődött a szóbirkózás, amikor Huth Gergely műsorvezető a munka ünnepe miatt kitalált „mozgalmi” nevén szólítani a jelenlévőknek. A könnyednek nem nevezhető bemelegítés után május elseje kapcsán szóba került még a söröskorsók emelgetése is, nem meglepő, ezen is egymásnak estek a jelenlévők.

A konkrét témákkal kapcsolatban felmerült a politikai pártok „majálisozása”. Kereki Gergő a Mandiner főszerkesztő-helyettese szerint nem véletlen, hogy a DK és az MSZP is a Városligetben tartotta a majálisát és az sem véletlen, hogy már nem Gyurcsány Ferenc a főszónok a DK-nál, hanem felesége, Dobrev Klára, aki - egyik közvéleménykutatás szerint -  a baloldal legismertebb jelöltje. "Én fogadni mernék arra, hogy a Demokratikus Koalíció az EP-választáson meg fogja előzni az MSZP-t”  - jelentette ki Kereki Gergő, aki azt is hozzátette, hogy a baloldalon belül az MSZP elveszíti domináns szerepét és azt a Dobrev-Gyurcsány kettős fogja átvenni.

Hazai események után nemzetközi vizekre eveztek a Szabadfogás tagjai és a migrációról valamint az Orbán-Salvini találkozóról is beszéltek. 

Kereki Gergő szerint Matteo Salvini az élő példa arra, hogy  - amit korábban a baloldal kifogásként hangoztatott, miszerint a menekülthullámmal szemben nem lehet mit tenni, nem lehet megvédeni vele szemben Európát, azt adottságként kell elfogadni és inkább az integrációra kell koncentrálni - meg lehet állítani. 

Nagy József a 24.hu újságírója az elhangozottakra közbevetette, senki nem mondta, nem állította, amit Kereki mondott a baloldalról. A Mandiner újságírója úgy reagált: "márpedig korábban ez volt a narratíva" majd nyomatékosan hozzátette: "Salvini az élő példa arra, hogy meg lehet védeni magukat".

Kereki és Nagy egyébként a műsoron belül többször is külön szóbirkózást folytatott, az olaszok után a lengyeleknél sem találták meg a közös nézőpontot. 

Magyarország szövetségeseivel kapcsolatban szóba került az őszi lengyelországi parlamenti választás. A lengyel ellenzék erősödésével kapcsolatban Kereki Gergő megjegyezte: ennek oka, hogy Soros György bevásárolta magát az ellenzéki médiába. Nagy József erre annyit mondott: „Soros György fog Lengyelországban kormányt váltani.” Kereki a vitát azzal zárta le: "Én mondok valamit, azt kiforgatod a saját szavaim környezetéből, majd azzal vitatkozol."

Kettejük szócsatájába Nagy Attila Tibor elemző szállt be annyival, hogy megerősítette Kereki Gergő gondolatmenetét és hozzátette, ha a lengyel választásokon az ellenzéki erők győznének, akkor Orbán Viktornak új szövetséges után kell nézni és már most törekszik arra, hogy legyenek a lengyeleken kívül még további szövetségesei. 

Az adás második felében Frans Timmermans beszédét elemezték a Szabadfogás tagjait, nem meglepő, de az elhangzottakat szinte mindenki máshogy értelmezte. A csúcsjelöltek vitájából kiindulva a migráció és a migránskártya témaköre ismét komoly vitát váltott ki.

Kukorelly Endre szerint abban egyet kell érteni, hogy a baloldal nyomatta, hogy be kell engedni a bevándorlókat és integrálni kell őket „ezt nem lehet tagadni, aki ezt tagadja az olvasson 2015-16-os újságokat." Az író hozzátette, Timmermans szavait előrelépésként kell most értelmezni, mivel a baloldal sem olyan egységes ebben a témában, mint eddig volt.

Jeszenszky Zsolt közbevetette: „A valóság fejbe csapta párszor a baloldalt”

Nagy József szerint egyértelmű, hogy Timmermans arról beszélt, hogy a helyszínen, Afrikában kell megoldani a problémát és oda kell vinni a segítséget.

Pesty László dokumnetumfilm-rendező erre kontrázott: "Szijjártó Péter három éve mondja ezt a gondolatot, amit Te most felidéztél"

Jeszenszky Zsolt politikai hobbista annyival egészítette ki, hogy "Orbán Viktor és Szijjártó Péter már három éve is normálisan gondolkodott, mert felmérték a helyzetet és látták hova vezet, az európai baloldal erre képtelen volt."

Kereki Gergő közbevetette: Afrika megsegítésével mindenki egyetért, de ha megnézzük a brüsszeli döntéseket, ott van az EU-Arab Liga megállapodás, amiben nem csak Afrika megsegítése van, hanem „ árukapcsolásként hozzácsapták azt is, hogy a gazdasági bevándorlást Afrikából legalizálni kell" majd hozzátette, ott van a migránskártya rendszer, amivel meg ösztönzik a migrációt.

Ezen a ponton ismét összecsapott Kereki és Nagy világnézete, a szóbirkózásba a többiek is bekapcsolódtak.

Műsorvezető: Huth Gergő

Vendégek: 

Jeszenszky Zsolt politikai hobbista

Kereki Gergő  főszerkesztő-helyettes, Mandiner

Pesty László dokumentumfilm-rendező

Nagy Attila Tibor elemző, Méltányosság Politikaelemző Központ

Nagy József újságíró, 24.hu

Kukorelly Endre író

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!