2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Szabadfogás: Niedermüller kijelentése kirekesztő és sértő

Hír TV

2020. január 30., csütörtök 21:55

Huth Gergely műsorvezető vendégei ezúttal Nagy József a 24.hu újságírója, Lentulai Krisztián a Karc FM főszerkesztő-helyettese, Kukorelly Endre író, költő, Kálomista Gábor a Thália Színház vezetője, producer, Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, Pesty László dokumentumfilm-rendező, a Pesty Fekete Doboz alapítója voltak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát megdöbbentette, hogy 2020-ban Magyarországon keresztény embereket megbélyegeznek a hitük miatt. Ezzel szemben megszólalt Karácsony Gergely és azt mondta a Hír TV műsorvezetőjének, Bayer Zsoltnak, hogy szerinte Niedermüller Péter kijelentése, annyira zavaró, mint a naplemente, így aki tüntet, tüntessen az ellen is. Közben Gyurcsány Ferenc is védelmébe vette Niedermüller Pétert, aki nem kért bocsánatot.

Nagy József, a 24.hu újságírója szerint Niedermüller Péter nem azt mondta, mint amit gondolt és arról van szó, hogy nem tud fogalmazni. Erre reagálva Kálomista Gábor, a Thália Színház vezetője a következőt mondta:

„Ha minden egyes részét megnézed ennek a mondatnak, minden egyes része kirekesztő és gyűlöletkeltő. Ha bárhol máshol jelenik meg, bármilyen aspektusban vagy mondjuk egy jobboldali politikus szájából ilyen elhangzik, akkor már az Európai Parlament tárgyalná. A többségnek is vannak jogai ebben az országban, nem csak a kisebbségnek. El kell fogadni, hogy ebben az országban élnek fehér, heteroszexuális, keresztény emberek.”

A korábban elhangzottakhoz Lentulai Krisztián, a Karc FM főszerkesztő-helyettese is hozzáfűzte gondolatait:

„Az igazi lakmuszpapír egyébként, hogy ez mitől volt sértő mondat, az maga Rónai Egon.  Az ATV stúdiójában, amikor harminchatszor – elmondása szerint – nekifutott Niedermüller Péter, hogy ő nem fog bocsánatot kérni és elmondta, hogy miért, akkor Rónai Egon belenézett a kamerába – egy picit modorosan, de egyébként volt benne valamennyi őszinteség, én elismerem – és a nézők nevében kb. kikérte magának és ő kért bocsánatot Niedermüller helyett. Ha láttad ezt, akkor az egy majdhogynem médiatörténeti pillanat volt, ahogy az ATV-ben Rónai Egon megkövette azokat a nézőket, akiket (Niedermüller Péter) megsértett.”

Pesty László tovább vitte a gondolatmenetet és véleménye szerint első sorban nem is Niedermüller Péterről kellene beszélni, hanem Karácsony Gergelyről. Budapest főpolgármestere ugyanis azt mondta, hogy amennyiben tüntetést szerveznek Niedermüller Péter kijelentése kapcsán, akkor annyi erővel akár a naplemente ellen is lehetne tüntetni. Pesty László szerint nem is Niedermüller Péter kijelentés a fő probléma, hanem az, hogy egy rá hatással levő, felsőbb politikai hatalom ezt utólag nem orvosolta. Véleménye szerint ugyanis ezt kellett volna tennie Karácsony Gergelynek, mint – nem mellesleg baloldali – főpolgársmeternek.

„Ha az ember rossz mondatokat mond vagy nem fogalmaz pontosan, akkor utána, hogyha látja, hogy milyen hatást váltottak ki ezek a mondatok, akkor elnézést kell kérni. Nekem ez erről a kemény véleményem.”

- jegyezte meg Kukorelly Endre író, költő azzal kapcsolatban, mi lett volna az a minimum, amit Niedermüller Péternek még ott a stúdióban meg kellett volna tennie.

Teljes adás:

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!