2023. 03. 29. Szerda Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

Szabadfogás: magyar vállalkozás lehet a piac egyik fontos szereplője

Hír TV

2019. július 11., csütörtök 21:06, frissítve: csütörtök 20:05

A Hír TV Szabadfogás című műsorában Huth Gergely moderálása mentén Nagy József, a 24.hu újságírója, Jeszenszky Zsolt „politikai hobbista”, Kukorelly Endre író, Kereki Gergely, a Mandiner főszerkesztő helyettese, Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője és Pesty László dokumentumfilmes a hazai közélet és politika aktuális eseményeit vitatták meg, tabuk és a politikai korrektség kényszerű korlátjai nélkül.

2010 előtt Magyarországon, még a közmű szolgáltatók is multi kézben voltak és most eljutottunk oda, hogy egy nagyon meghatározó üzletágban. Olyanban melyben az egész világon a multi cégek a meghatározók egy magyar vállalkozás lehet a piac egyik fontos szereplője. – reflektált Huth Gergely a T-systems megvásárlására.

Egy olyan vállalkozás melynek a hátterében Mészáros Lőrinc áll - mondta Nagy József, a 24.HU újságírója.

Voila! Hetek óta várom a pillanatot, – és elővett egy pontozótáblát, melyre már fel is került az egyes szám a Tiborcz-Mészáros térfélre. – hogy Nagy József kimondja Mészáros Lőrinc nevét. Reagált Jeszenszky Zsolt, politikai hobbista.

El lehet ezzel hülyéskedni, de ettől még ennek a stratégiai ágazatnak a tulajdonosi körében Mészáros Lőrinc és az ő kebelbeli jó barátja, Jászai Gellért került be, akár tetszik akár nem – vágott vissza Nagy József.

És már ment is a kettes szám, hiszen a név ismét elhangzott.

 „Mészáros Lőrinc, Mészáros Lőrinc, Mészáros Lőrinc” – hangzott el és már 5-nél járt a pontozótábla.

Csak had hívjam fel a figyelmed arra, hogy még az Index is azt írta, hogy Jászai Gellért egy teljesen önálló nagyvállalkozó – tette hozzá Huth Gergely műsorvezető.

Jászai Gellért már 10-15 évvel ezelőtt a pályán volt, mikor még Mészáros Lőrincet egyáltalán nem ismertük – jelentette ki Kereki Gergő, a Mandiner főszerkesztő helyettese.

Még gázt szerelt, tegyük hozzá Józsi kedvéért! – szúrt közbe Jeszenszky Zsolt.

Nem tudom mit csinált, de már akkor az ingatlan piacon mozgott. Elhiszem, hogy politikai kommunikációs szempontból előnyös mindent összekötni - folytatta Kereki Gergő.

Melyik oldalhoz tartozik Jászai? - vágott közbe Nagy József.

Bocsánat, azért mert valaki jobboldali érzelmű ember és fontosnak tartja, hogy a stratégiai ágazatokban, energetika, bankszektor, pénzügyi szektor, IT szektor – sorolta Kereki Gergő.

Egy fideszes ember mondjuk ki, a nemzeti együttműködés rendszerének az embere – vágott közbe ismét Nagy.

Egy jobboldali ember nem lehet sikeres vállalkozó? – kérdezte Kereki Gergő.

Abszolút lehet, de most annak örülünk, úgy jött ki a jobboldali nyilvánosságban a hír, hogy végre magyar tulajdonba került egy ilyen stratégiai fontosságú ágazat. De ezt ma úgy kell érteni, hogy Mészáros Lőrincé vagy bármelyik NER lovagé lett – mondta Nagy József.

A legjobb példa erre a 24.HU, szintén magyar tulajdonban van. Varga Zoltán a tulajdonosa. Mi nem szoktunk titeket azzal piszkálni, hogy egy oligarchának szolgálatában álltok – reflektált Kereki Gergő.

Egy pillanatig beszéljünk nem komolyan, hanem komoran. – vágott közbe Kukorelly Endre, író –  nekem az a véleményem, hogy nagyon jó, hogy stratégiailag fontos ágazatok magyar kézbe kerülnek, de, hogyha van egy kormányzat amelyik korrektül akar eljárni, akkor baromira vigyáznia kellene, hogy azok az emberek, akik hozzá köthetők, azok meneküljenek el az ilyen típusú vásárlások elől. Tehát mindent csináljanak, éljenek meg a világpiacról, menjenek ki külföldre vagy vállalkozzanak Magyarországon is. Amikor viszont ilyen stratégiailag fontos dolgok vannak, mint például ez a T-systems, akkor meneküljenek el onnan.  Minden gyanús dologtól el kéne menekülnie a kormánynak- mondta fennhangon.

Endre, attól, hogy hangosabban mondod még nem biztos, hogy nagyobb lesz a nyomatéka – szakította félbe Jeszenszky Zsolt. Miért gondolod úgy feltétlenül, hogy az államnak el kellene menekülnie a stratégiai ágazatokból, miközben mi úgy gondoljuk, hogy inkább ott kell lennie.

Nem az államnak, hanem az államhoz köthető vállalkozóknak – zárta le Kukorelly.

Mondok én egy érvet, ami szerintem mindenféleképpen politikai szempontból meggondolandó. Ugye a választási informatikát eddig is jelentős részben a NER-hez, Orbán Viktorhoz köthető cégek, emberek felügyelték és most ez a cég, ami benne van már hosszú idő óta a magyar választási rendszernek a felügyeletében. Ez odakerül egy olyan emberhez, aki egyértelműen Orbán Viktorhoz, Mészáros Lőrinchez köthető. Ez szerintem veszélyforrás, olyan információ birtokába kerülhet a kormány és a Fidesz, ami nem biztos, hogy megnyugtatja az embert a későbbi választásokat illetően -mondta Nagy József.

Mond ki, csalni fognak a választáson! – Vágott közbe Jeszenszky Zsolt

Gyanúperbe kerülhet – tette hozzá Kukorelly Endre.

Nem kerülhet gyanúperbe mert a külföldi megfigyelők olyan mennyiségben vesznek részt ezeken a választásokon és olyan mélységig vizsgálják a különféle informatikai és egyéb rendszereket, hogy nem kerülhet gyanúperbe! – zárta le Pesty László dokumentumfilm-rendező.

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!