2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Szabadfogás: Karácsony hangfelvételének kiszivárogtatása egyértelműen Gyurcsány érdeke volt

Hír TV

2019. október 3., csütörtök 20:55

A Hír TV stúdiójában ezen a héten is kétszer huszonöt percben zabolátlankodott a Szabadfogás műsor hatféle véleményt képviselő debattőr-hatosfogata, amelynek a gyeplőszárát több-kevesebb sikerrel Huth Gergely műsorvezető iparkodott keményen tartani. Kósa András a Népszava újságírója, Nagy József a 24.hu újságírója, Kereki Gergő a Mandiner.hu főszerkesztő-helyettese, Dézsy Zoltán dokumentumfilm-rendező, Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, és Pesty László dokumentumfilm-rendező a szokott módon ezúttal sem hagyták szó nélkül elsikkadni a lényeget.

Huth Gergely első kérdése tulajdonképpen egy állítás volt. Nevezetesen, a Medián közvéleménykutató furcsa gyakorlatára mutatott rá, amely kutató cég munkatársa volt Karácsony Gergely, s amelynek a vezetője alighanem a mai napig az ellenzéki főpolgármester-jelölt tanácsadója is egyben, s ilyen minőségben a Medián, mint közvéleménykutató rendre fej-fej melletti népszerűségre méri Karácsony Gergely és Tarlós István támogatottságát, szemben a többi, mérvadó kutató cégekkel, amelyek kivétel nélkül a jelenlegi főpolgármester biztos előnyét prognosztizálják.

„Az egyértelműen látható, hogy ez az október 13-i önkormányzati választás nem pusztán pártok és politikusok közötti verseny, hanem a közvéleménykutatók közötti verseny is lesz, hiszen eléggé széttartóak a számok, talán még kicsit széttartóbbak is mint a tavalyi országgyűlési választások előtt”

– jelentette ki a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

„Nyilvánvaló, hogy akármit nem mérhetnek. Vannak bizonyos objektív keretei egy mérésnek, szerintem, bármennyire is furcsa… A Mediánnál is. Inkább azt emelném ki, hogy ez egy nagyon kétélű fegyver. Ha valaki azzal vádolna egy jobboldali érzelmű közvéleménykutató-intézetet, hogy Tarlósnak eleve sokat mér – ez egy elég elhamarkodott vád. Ha valaki Tarlósnak mesterségesen sokat mér, azzal nem pusztán azt éri el, hogy Tarlós István népszerűségét propagálja, hanem elaltatja a fideszes szavazótábort. A fideszes szavazók passzívabb része azt mondja, hát úgyis nyer a Tarlós, minek menjek el választan?

– fogalmazott Pesty László.

„Benne van a pakliban, hogy a közvéleménykutatók valamennyire játszanak a számokkal, de senki nem akar tök hülyét csinálni magából”

– fűzte hozzá Nagy József.

A továbbiakban azt latolgatták, vajon Karácsony Gergely elhíresült titkos beszéde miként hatott, hatott-e a közvéleménykutatások eredményeire?

„Szerintem nem a hangfelvételből következnek a közvéleménykutatások, hanem a belső mérésekből a hangfelvétel. Én azt látom, hogy a baloldali pártokon belül, főleg a Demokratikus Koalíción belül, a belső mérésekből azt látják, hogy Karácsony Gergelynek nem sok esélye van győzni, s ha megnézzük, hogy ellenzéki oldalon kinek az érdeke volt ennek a hangfelvételnek a kiszivárogtatása, az egyértelműen a DK-nak és Gyurcsány Ferencnek az érdeke, ugyanis október 14-én majd el tudja mondani, hogy ő beállt Karácsony Gergely mögé, noha elmondta, hogy semmi esélye, de maghajolt a választók akarata előtt”

– nyilatkozta Kereki Gergő, aki szerint ezzel a „húzással” Gyurcsány „két legyet üthet egy csapásra”: egyrészt a szocialistákat, másrészt Karácsonyt vádolhatja majd a kudarcért, akiknek a botrányaitól volt hangos a kampány alatt a magyar közélet.

Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!