2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Szabadfogás: Az új Nattal fejeződik be a rendszerváltoztatás az oktatásügyben

Hír TV

2020. február 6., csütörtök 21:55

Huth Gergely műsorvezető vendégei ezúttal Kósa András, a Népszava újságírója, Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapító-igazgatója, Dézsy Zoltán, dokumentumfilm-rendező, Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője és Pesty László dokumentumfilm-rendező, a Pesty Fekete Doboz alapítója voltak.

Huth Gergely műsorvezető azzal vezette fel a mai műsort, hogy a Klubrádió műsorában Sík Endre, a Tárki Intézet egykori vezetője azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök goebbels-i propagandát folytat. Pesty László megjegyezte,

hogy marketing és kommunikációs szempontból Goebbels óta, ami eredményes az egy kicsit mindig is goebbels-i.

Fodor Gábor kijelentette, hogy van propaganda Magyarországon a kormány részéről, és volt korábban is választási kampányokban, ellenzéki és kormánypártok egyaránt használnak különböző eszközöket. Kiemelte, hogy a propagandának már van egy szintje, amely már nem hatékony, a visszájára fordul.

Dézsy Zoltán az elhangzottakra azt reagálta, hogy valami újat kellene már ellenzéki oldalon kitalálni, mert emögött már nincs politikai tartalom.

A vendég ezt követően Vásárhelyi Mária azon kijelentését elemezték, amely szerint a Fidesz „Aczél György kreálmánya”. Nagy Attila Tibor e kapcsán párhuzamot vont a Kádár-rendszer és az Orbán-kormány sikeressége között. Fodor Gábor azonban felhívta arra a figyelmet, hogy egy diktatórikus és egy demokratikus berendezkedést nem lehet összehasonlítani. Az egykori SZDSZ-s politikus szerint a rendszerváltás egy tiszta, szép eszmékkel teli folyamat volt. A Fideszt sem manipulálta senki – hangsúlyozta. Fodor Gábor és Pesty László mindezt követően felidézte a Fidesz megalakulásának időszakát, és hogy az alapítók akkoriban milyen nehézségekkel találták szemben magukat.

Ezt követően elemezték az elmúlt napok amerikai eseményeit, középpontba állítva Trump évértékelő beszédét és felmentésének körülményeit.

A műsor második felében Huth Gergely azt a kérdést tette fel, hogy van-e valakinek joga politikai alapon felülbírálni az új Nemzeti Alaptantervet. A műsorvezető elmondta, hogy a „Nem szexelek Fideszessel” transzparansek után megjelentek az interneten a „Nem tanítok fasisztát” tiltakozó bejegyzések, mivel az ellenzéki oldalon többen felhördültek azon, hogy Nyírő József és Wass Albert is bekerült a Natba.

Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint „gáz”, hogy Nyírő József erdélyi író bekerült a Natba, hiszen a Szálasi-féle Nyilas-kormány tagja volt, aki többször is dicsérően szólt Adolf Hitler politikájáról. Fodor Gábor ehhez hozzáfűzte, hogy véleménye szerint külön kell választani Nyírő politikai és írói tevékenységét, de számára nem is ez a legfőbb probléma a módosított Nattal, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapító-igazgatója inkább Kertész Imrét és Ottlik Gézát hiányolja a tantervből, és feltette a kérdést, hogy mi emögött a koncepció. Huth Gergely ezt követően felhívta arra a figyelmet, hogy az említett szerzőket nem száműzték a tankönyvekből, műveik a kötelező olvasmányok listájáról kerültek le. Dézsy Zoltán a vita hevében tett egy olyan megjegyzést, hogy véleménye szerint

az új Nattal fejeződik be a rendszerváltoztatás az oktatásügyben, ezért is éri annyi támadás.

Az adás legvégén Jávor Benedek szexista megjegyzését is alaposan körüljárták a stúdióban ülők.

Teljes adás:

Hír TV

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!