Mekkora a kereslet magyar búzára?
2015. augusztus 20., csütörtök 17:58, frissítve: csütörtök 18:43
Először az Új Kenyér ünnepén adásba kerülő Sorolóban utánanézünk annak, hogy mennyire vannak vevők az idén párját ritkítóan kiváló minőségben megtermett magyar búzára. Kiderül az is, hogy – ki bátrabban, ki óvatosabban, ám összességében gyorsan növekvő mennyiségben – a termelők mennyi vetőmagot vásárolnak az intenzív, nyugat-európai fajtákból.
A kukoricatermés jelentős részét elvitte az aszály. Bemutatunk egy Tolna megyei gazdaságot, ahol a szárazság ellenére is 12-13 tonnás termést várnak. Ez öntözéssel akár még további 50 százalékkal lehetne több.
Fertődön a csárdák és az úri konyhák barokk lakomái vetélkedtek. Régi ízek, 21. századi hangszerelésben, ugyanis a X6-17. századi fűszerek jó része mára fellelhetetlen. Ám, a vadak és halak, előételek és boros mártások, amatőr és profi szakácsok produktumai ma is gasztronómiai feltűnést keltenek.