2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Globál 06:45

Schanda Tamás: A környezet védelme valójában igazi konzervatív gondolat

2020. február 23., vasárnap 20:30

Az ellenzék korábban azt gondolta, hogy a klímavédelem, a zöldügyek kizárólag az ő térfelükön vannak, ezzel szemben a helyzet az, hogy a kormány oldalán van a cselekvés lehetősége és a cselekvés felelősség is – hívta fel rá a figyelmet Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a HírTV A nyolcas című műsorának vasárnap adásában annak kapcsán, hogy a szaktárca bejelentette a nyolcpontos klímavédelmi akciótervét.

 

G. Fodor Gábor kérdésére, hogy miért pont most indul a klímavédelmi akcióterv, Schanda Tamás elmondta, a konzervatív oldal mindig is foglalkozott ezzel a kérdéssel, hiszen igazi konzervatív gondolat a környezet védelme, a környezeti örökség- és a teremtésvédelem.

Ha megnézzük, hogy kik cselekedtek és kik azok, akik csak beszéltek a témáról, akkor büszkék lehetünk a teljesítményünkre, mert mi cselekedtünk, az ellenzék pedig csak beszélt róla

– tette hozzá.

Schanda Tamás szerint azért kétszínű, amit a klímavédelem ügyében a baloldaliak csinálnak, mert arra a kérdésre akarják ráirányítani a figyelmet, amit sok szempontból ők okoztak.

A parlamenti államtitkár nem gondolja, hogy a baloldal lenne a felelős a klímaválságért, de mint rámutatott, meg kell nézni, hogy milyen nagy kibocsátók működnek Magyarországon és azt lehet mondani, hogy „van ebben kommunista örökség, van a baloldali gondolatnak egyfajta felelőssége”.

A nemzetközi kontextusra rámutatva Schanda Tamás emlékeztetett, a baloldal, a liberálisok voltak azok, akik erőltették a nagy szabadkereskedelmi egyezményeket, a határok lebontását.

Ha a világ messzi pontjairól hozzuk a termékeket és szabadkereskedelem minden más szempontot felülír, akkor az szennyezéssel is együtt jár. Ezzel szemben a jobboldal mindig is a lokalitást, patrióta gazdaságpolitikát hangsúlyozta, ha helyi termelőktől, helyi árut vásárlunk, annak sokkal kisebb a környezeti lábnyoma

– közölte a politikus.

Schanda Tamás leszögezte, szó sincs arról, hogy a kormány a világkereskedelem ellen szólalna fel, hiszen – mint azt elmondta – ellentétben azzal a szélsőzöld gondolatisággal, ami az embereket életmódbeli és életvitelszerű változásokra akarja rákényszeríteni, a kabinet a szabadságot hangsúlyozza. A miniszterhelyettes közlése szerint be kellene látni, hogy nem életvitel és nem életmódbeli kérdésekkel lehet a klímaváltozás kérdését elsősorban kezelni.

Ha Budapest teljes lakossága hirtelen vegan étrendre térne át, attól még a klímát nem tudnánk megvédeni

– fűzte hozzá.

Teljes adás:

HírTV

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!