2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Körbeudvarolta egymást Trump és Hszi Csin-ping

Hír TV

2017. november 9., csütörtök 10:44

A vártnál jóval visszafogottabb hangvételű volt a kínai és az amerikai elnök tárgyalása. Donald Trump korábban azt mondta, az Észak-Koreával való kapcsolatának szigorítására fogja kérni Hszi Csin-pinget, a kínai államfő azonban erre nem volt nyitott. Pekingi személyes találkozójukon azonban mindkét fél a másik intézkedéseit és a kölcsönös érdekeket hangsúlyozta. Trump öt országot érintő ázsiai látogatásának vezérmotívuma Észak-Korea nukleáris leszerelése, Kínában azonban ennél nagyobb hangsúlyt kapott a kereskedelmi kapcsolatok erősítése.

A két elnök találkozója az előzetesen vártnál is sokkal szívélyesebben folyt. Donald Trump előzetesen arról beszélt, szeretné rávenni Kínát arra, hogy szigorítsa intézkedéseit Phenjannal szemben, Észak-Korea számára ugyanis figyelmeztetésnek számíthat, ha egyik utolsó, egyben legnagyobb szövetségese lép fel határozottan. A kínai elnök erre válaszképpen jelezte: Peking már így is eleget tesz az ENSZ által meghatározott intézkedéseknek, ennél többet nem szándékozik tenni.

A tárgyalások alatt azonban Donald Trump sokkal finomabban fogalmazott, és elismerését fejezte ki Kína konfliktuskezelése iránt. Mindezek mellett arra kérte Hszi Csin-pinget, tegyen meg mindent Észak-Korea leszereléséért.

A kínai elnök a tárgyalás nyitányán az együttműködést hangsúlyozta. „A kínai–amerikai kapcsolatok új kezdőpontra érkeztek. Kína szeretne együttműködni az Egyesült Államokkal, és teljeskörűen szeretné kezelni a véleménykülönbségeket a kölcsönös tisztelet és haszon érdekében. Ez teszi majd lehetővé népeink, a régió és a világ számára, hogy részesüljenek Kína és az Egyesült Államok jó kapcsolatának javaiból” – mondta Hszi.

Trump válaszában inkább a kereskedelem terén gyakorolt önkritikát az előző washingtoni adminisztráció nevében is. „Bízom benne, hogy van megoldás Észak-Korea kérdésére, és ön is tudja ezt. Ami a kereskedelmünket illeti, tudjuk, hogy változtatnunk kell az Egyesült Államok politikáján, mert nem figyeltünk eléggé a Kínával való partnerségre, és őszintén szólva igaz ez más országok esetében is” – fogalmazott az amerikai elnök.

A két államfő egyúttal azt is bejelentette, hogy 250 milliárd dollár értékben írtak alá kereskedelmi megállapodásokat, igaz azt egyikük sem tisztázta, hogy ezek már régebben megkötött egyezmények vagy új szerződések.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!