2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hírvilág: Pusztító erdőtüzek világszerte

2019. augusztus 24., szombat 20:00

A világ legnagyobb szigete és legnagyobb esőerdője került a figyelem középpontjába. Donald Trump megvette volna az Egyesült Államoknak Grönlandot, de Dánia visszautasította az ajánlatot. Az Amazonas vidékén pedig olyan sok az erőtűz, hogy nemzetközi üggyé vált a világ tüdejének pusztulása. Európa közben az olasz belpolitikára figyel, és az NGO-k által odaszállított migránsokra, akik egyébként a Balkánon is egyre többen érkeznek.

Tésztaként nyúlik az olasz kormányválság. Az egyre kevésbé népszerű baloldali pártok előrehozott választástól tartanak. A bevándorlásellenes Liga és lehetséges szövetségesei viszont éppen ezt sürgetik. A legnépszerűbb pártot, a Ligát vezető Matteo Salvini belügyminiszter szerint egy esetleges centrista-baloldali koalíció megnyitná a kikötőket a migránshajók előtt.

Az olasz belpolitikát egy spanyol civil szervezet mentőakciója is befolyásolja. Az Open Arms hajója 19 napos várakozás után kikötött Lampedusa szigetén, így valamennyi afrikai migráns partra szállhatott. Matteo Salvini ugyan nem engedélyezte a kikötést, de egy szicíliai ügyész felülírta döntését.

Élénkül a forgalom a balkáni migrációs útvonalon, egyre több illegális bevándorló érkezik Szlovéniába. Emiatt az ország a horvát határ újabb szakaszán épít kerítést. Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is a 2015-ös menekültválság idején kezdett bele a kerítés-építésbe.

Grönland nem eladó! Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert a dán miniszterelnök abszurdnak nevezte, hogy az Egyesült Államok megvásárolja a világ legnagyobb szigetét. Trump elsőre viccnek tűnő ötletét egy amerikai gazdasági napilap szellőztette meg, és csak később derült ki, hogy az ajánlat igazából komoly.

Újabb megállapodást szeretne a brit miniszterelnök a Brexitről. Az előbb Berlinben majd Párizsban tárgyaló Boris Johnson szerint ez meg is valósítható, még mielőtt október végén Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. A német kancellár és a francia elnök szerint azonban nincs lehetőség az egyezmény újratárgyalására.

Nem adják fel a tüntetők Hongkongban. Újra egy kormányellenes demonstráció torkollott erőszakba. A tüntetők egy metróállomásán táboroztak le és poroltóval valamint fáradt olajjal akadályozták meg, hogy a rendőrök bejussanak az aluljáróba. A Kínához tartozó városban több mint két hónapja tartanak a tiltakozó akciók az időközben felfüggesztett kiadatási törvény miatt.

Az Amazonas vidékén pusztító erdőtüzekért a környezetvédő szervezeteket okolja Brazília elnöke. Jair Bolsonaro szerint az NGO-k azért akarják lejáratni kormányt, mert támogatásokat vontak el tőlük. Az Amazonas mentén nagyon súlyos a helyzet. Egy hét alatt 9500 helyen csaptak fel a lángok. Eközben Bolíviában és a Kanári szigeteken is erdőtüzek pusztítanak.

Új fővárosa lesz Indonéziának. A hatalmas délkelet-ázsiai ország elnöke hivatalosan bejelentette, hogy a túlnépesedett Jáva szigetéről elköltöztetik a fővárost Borneó szigetére. A pontos helyszínt még nem jelölték ki.

HírTV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!