2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Hírvilág: Megbüntetnék azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadnak be illegális bevándorlókat

2019. szeptember 21., szombat 20:05

Európába be, Törökországból ki: felerősödhet az Afrikából Európába érkező illegális bevándorlás. Törökországból viszont szíriaiak millió térhetnek haza. A Brexit ügyében egymásra mutogat London és Brüsszel, Spanyolországban elbukott a kormányalakítás, Izraelben pedig nehéznek ígérkeznek a koalíciós tárgyalások. A Hírvilágban a hét legfontosabb külpolitikai eseményei.

Illegális bevándorlás  

Az elmúlt napokban ismét megnőtt az Olaszországba érkező menekültek száma. Az új baloldali kormány ugyanis már engedékenyebb politikát folytat, mint korábban Matteo Salvini, aki kitiltotta hazájából az illegális bevándorlókat mentő civil hajókat. Az olasz kormányfő és a francia elnök szerint az egyetlen megoldás a migránsok kötelező szétosztása a tagállamok között. Giuseppe Conte és Emmanuel Macron szerint minél előbb meg kell állapodni egy európai menekültügyi áthelyezési mechanizmusról, amelyet az Európai Bizottság felügyelne. A politikusok között abban is nagy volt az egyetértés, hogy meg kell büntetni, azokat a tagországokat, amelyek nem fogadnak be illegális bevándorlókat.

Az új uniós irányvonaltól tartanak a balliberális erők

Tartanak az Európai Bizottság elnöke által meghirdetett új politikai irányvonaltól az európai balliberális erők. Az Ursula von der Leyen nevével jegyzett reformok, egyebek mellett szigorúbb és következetesebb migrációs politikát irányoznak elő, emellett a keresztény értékek megőrzését célozzák.

Erdogan: Ki kell szélesíteni a biztonsági övezetet Szíriában

A szíriai helyzetről tartott csúcstalálkozót Ankarában Törökország, Oroszország és Irán elnöke. Erdogan a megbeszélés után azt mondta: országának fő célja, hogy Északkelet-Szíria újra békés legyen és a több millió menekült visszatérhessen hazájába.

Rijád szerint már biztos, hogy Irán áll a hétvégi támadás mögött

Bemutatta az olajfinomítói ellen bevezetett drónok roncsait Szaud arábia. A sivatagi királyság vezetése szerint egyértelmű, hogy a hétvégi akció mögött Irán áll. A támadásokért azonban a jemeni húszi felkelők vállalták a felelősséget, akik a Szaúd-Arábia által támogatott kormányerők ellen harcolnak. Ennek ellenére Rijád és Washington továbbra is Iránt hibáztatja, Teherán visszautasítja a vádakat. Az USA első embere leszögezte: az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, de minden eshetőségre felkészül.

Továbbra sincs előrelépés a Brexittel kapcsolatban

Nem hozott előrelépést a luxemburgi munkaebéd, melyen az Európai Bizottság leköszönő elnöke és a brit miniszterelnök a Brexitről tárgyalt. Boris Johnson szerint még mindig van esély egy újabb megállapodásra. Jean-Claude Juncker azonban úgy reagált: egy újabb javaslat kidolgozása London feladata lenne, tőlük azonban nem érkezett ilyen ajánlás.

Teljes műsor: 

Hír TV 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!