2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Hírvilág: Közép-Európa lesz Európa jövője

2019. november 23., szombat 19:30

Rövid időn belül Közép-Európa lesz az Unió meghatározó térsége. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök Prágában a bársonyos forradalom 30. évfordulóján. A kormányfő szerint, a V4-ek helyzete és szerepe egyre erősebb a Közösségen belül. Közben Brüsszelben jóváhagyta az uniós parlament illetékes szakbizottsága Várhelyi Olivér biztosi jelölését. A magyar diplomata már december előtt a testület tagja lehet. Valamint elnököt választott az Európai Néppárt Zágrábban. A tömörülés vezetője Donald Tusk, a tanács leköszönő elnöke lett.

Egy éve, november 16-án a sárga mellényt viselő kormányellenes demonstrálók utcára vonultak Párizsban. Az első évforduló napján ismét tömegek tiltakoztak Macron elnök és a kabinet ellen. Emiatt a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be. A zavargások során több tucat embert vettek őrizetbe a hatóságok. A 2018 óta tartó erőszakos összecsapásokban 11-en vesztették életüket.

Közép-Európa lesz Európa jövője - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét vasárnap Prágában, a bársonyos forradalom 30. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A kormányfő kiemelte, az előttünk álló évek Közép-Európa és a V4 sikereiről fognak szólni. Orbán Viktor a cseh fővárosból Pozsonyba utazott, ahol a többi visegrádi ország vezető politikusaival egyeztetett.

Múlt hétvégén ismét lezárták a víz alatt álló velencei Szent Márk teret. Az intézkedésre azért volt szükség, mert újabb árhullám érte el az olasz várost. A dagály 150 centiméter fölött tetőzött, és a sziget 70 százaléka víz alá került. Komoly anyagi károk keletkeztek. A vállalkozások tulajdonosai tömegesen nyújtják be kártérítési igényeiket.

Zöld jelzést kapott hétfőn Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt az Európai Parlament külügyi bizottságától. A képviselők kielégítőnek találták a diplomata írásbeli pótkérdésekre adott válaszait. A Von der Leyen-vezette testületről a Parlament plenáris ülése november végén fog szavazni. Az új Európai Bizottság december elején kezdheti el munkáját.

Csaknem száz migránst vett fedélzetére az Ocean Viking kedden. Az NGO-jármű ezúttal sem Észak-Afrika, hanem Európa felé vette az irányt, hogy partra tegye a menekülteket. Hivatalos források közben megerősítették, hogy az Európai Unió tagállamaiba, illetve Svájcba és Norvégiába is egyre több bevándorló érkezik. Az év első 9 hónapjában több mint félmillióan adtak be menedékkérelmet.

Győzött a papírforma: az Európai Tanács leköszönő elnökét választották a Néppárt élére szerdán. Donald Tusk harcot hirdetett a populizmus ellen és kizárással fenyegette meg azokat a pártokat, amelyek nem fogadják el a Néppárt értékeit. Az ülésen nem tárgyaltak a Fidesz jövőjéről. A nagyobbik kormánypárt képviselői nem is vettek részt az egyeztetésen.

Teljesen átlátszó és nyilvánvaló politikai támadás zajlik Magyarország ellen - így reagált Hidvéghi Balázs arra, hogy a LIBE-bizottság csütörtöki ülésén az európai balliberális képviselők a magyar kormányt bírálták. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a bevándorláspárti erők továbbra is fegyverként használják hazánk ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást. Brüsszel azért folytat bosszúhadjáratot, mert Magyarország ellenzi az illegális migránsok befogadását -tette hozzá a politikus.

A hét végére elérte Ausztrália legnagyobb városát a hetek óta tomboló erdőtüzek füstje. Sydney-ben napokig az egészségre veszélyes marad a levegő minősége. Az elmúlt hetekben 6 ember vesztette életét és mintegy 500 ház vált a lángok martalékává. A canberrai jelentés szerint, másfél millió hektárnyi termőföld perzselődött fel a természeti csapás következtében.

HírTV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!