2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Hírvilág: Káosz és koronavírus

2020. június 28., vasárnap 19:55

Rombolás - már egy amerikai elnök szobrát is le akarták dönteni az antirasszista tüntetők; Rohamléptek - még mindig gyors ütemben nő a koronavírussal fertőzöttek száma a világban; Remény - történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai választásokon.

Csak lassan csitulnak a faji zavargások. A világjárvány viszont mintha új erőre kapott volna. Mit ahogy a nyári hőség is. Európa nyugati felén a napokban a kánikula nehezíti az életet, Mexikóban pedig a néhány évente visszatérő nagyerejű földrengés.

Már egy amerikai elnök szobrát is le akarták dönteni

A Fehér Ház tőszomszédságában akarták egy volt elnök szobrát ledönteni a Fekete Életek Számítanak és az Antifa aktivistái. Andrew Jackson, az angolok elleni harc hős tábornokának lovasszobrára köteleket és láncokat kötöttek, de nem sikerült ledönteni. A rendőrök egy ideig tétlenül szemlélték az akciót, majd könnygázzal és paprikaspray-vel szorították vissza a tömeget.

Gyors ütemben nő a koronavírussal fertőzöttek száma

Meghaladta a 100 ezret a koronavírus áldozatainak száma Latin-Amerikában. Továbbra is Brazíliában a legsúlyosabb a helyzet. Az Egyesült Államok után a világ második legfertőzöttebb országában naponta nagyjából 20 ezer új esetet regisztrálnak. Közben Floridában, Texasban és Arizonában ismét egyre több a beteg. A texasi kormányzó mindenkitől azt kérte, hogy maradjon otthon.

A koronavírus-járvány kezelésben végig külön utat járt Svédország. A baloldali kormány célja a nyájimmunitás elérése volt, ez azonban elmaradt, és rendkívül magas lett a halálozási ráta a skandináv államban. A stockholmi kabinetnek ráadásul azzal is számolnia kell, hogy a kudarcot vallott stratégia miatt, az országnak súlyos gazdasági recesszióval kell szembenéznie.

Történelmi sikert ért el a VMSZ

Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált a szerb államfőnek, miután pártja toronymagasan megnyerte a múlt vasárnapi választásokat. Az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt kétharmados többséget szerzett a 250 fős belgrádi parlamentben. Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség is. A Pásztor István által vezetett pártnak 27 éve volt utoljára annyi képviselője a parlamentben, mint most.

Megérkezett a hőség Nyugat-Európába

Míg Európa keleti felét áradások sújtják, a kontinens nyugati országaiban sorra dőlnek a melegrekordok. Az Egyesült Királyságban és Franciaországban is 30 fok fölötti hőmérsékletet mértek. A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával egyre többen merészkednek ki a parkokba, vízpartokra.

Erős földrengés Mexikóban

Erős földrengés rázta meg Mexikó déli részét. A 7,4-es erősségű földmozgásban 5 ember vesztette életét. Az epicentrum közelében fekvő településeken egy kórház és több templom, valamint több száz lakóház súlyosan megrongálódott, megszűnt az áramszolgáltatás is. Eddig több mint 400 utórengés rázta meg a térséget, köztük egy 5,6-es erősségű is.

Teljes adás:

HírTV