2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Villamoscsodák várták a közlekedés szerelmeseit

2015. április 6., hétfő 17:12, frissítve: hétfő 17:38

Több nosztalgiajárattal várta az érdeklődőket a Budapesti Közlekedési Központ a húsvéti ünnepek alatt. Az 1912-ben gyártott, híres ezres sorozatú favázas villamos a Móricz Zsigmond körtér és Kamaraerdő között szállította a közlekedés szerelmeseit. Míg a Duna-korzón 107 éves veterán járművekkel utazhattak az érdeklődők.

Húsvéthétfőn nem sokkal 11 óra előtt gördült be a Móricz Zsigmond körtérre az 1912-es gyártású, favázas nosztalgiavillamos. A legtöbben most utaztak rajta először.

„Ez a favázas villamos az, amire kíváncsi voltam, hogy milyen a valóságban egy favázas villamos. A mai modern villamosokhoz képest elég nagy a különbség. Az utazási komfort, illetve a belső tér kialakítása is, na meg külsőleg is persze” – mesélte Patonai László utazó a Hír TV érdeklődésére.

Voltak visszatérő utasai is a nosztalgiajáratnak: „Érdekel, tetszik. Még vagy hároméves korában mutattam meg a fiamnak egyet, és azóta rendszeres program, hogy el kell jönnünk, amikor vannak” – mondta Antal Sándor.

Találkoztunk olyan érdeklődővel is, aki már akkor rendszeres utasa volt az „ezres” sorozatszámú veterán járműnek, amikor az még menetrend szerinti járat volt a fővárosban: „Hát körülbelül olyan 60 évvel ezelőtt, 60-65 évvel ezelőtt utaztam először ezzel” – árulta el Hegedűs Miklós utas.

A villamos, amely 1984-ig közlekedett a fővárosban, komoly technikai vívmánynak számított, mert mérete sokkal nagyobb volt az addigi kocsikénál, és gyorsabban is gördült a síneken. A most közlekedő villamosok vezetőit külön képzik a nosztalgiajáratok vezetésére.

„Teljesen más fékrendszerrel működik. Légfékkel próbálunk megállni minden megállóban, nem villanyfékkel. És az egész jármű lomhább, lassabb, és teljesen más felkészülést igényel ezt vezetni, mint egy hagyományos járművet” – mondta Gelencsér László villamosvezető.

A közlekedés szerelmeseit a Jászai Mari téren egy 107 éves nosztalgiajármű várta. A 611-es számú villamos az egyik legszebb veterán járgány, amely több vonalon is felbukkan időről időre. A húsvéti ünnepek alatt a Közvágóhídig közlekedett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!