2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tűzoltók váltották valóra az álmát

2015. december 23., szerda 15:56

Egy somogyzsitfai fiatalember kívánságát teljesítették idén karácsonykor a Somogy megyei tűzoltók. A fiatal gyermekkora óta tűzoltó szeretett volna lenni, de az alkalmassági próbán elbukott. Most egy napra kipróbálhatta, milyen lánglovagnak lenni.

„Már óvódás korom óta érdekeltek a tűzoltók, egész pontosan amikor édesanyámnak volt egy nem működőképes telefonja, csak be lehetett kapcsolni, és én véletlenül felhívtam a 105-ös telefonszámot, aztán beleszólt egy bácsi, hogy tessék, tűzoltóság, hát nem kell mondanom, egy kicsit beparáztam” – mesélte Golestra Martin.

Nem csak  szép egyenruhát és piros tűzoltóautót jelent a tűzoltók munkája, ezt élhette át karácsony alkalmával Martin a marcali laktanyában.

„Bemutatom neki a híradóügyeletet, hiszen ő kiskorában adott egy téves jelzést a tűzoltóságra, és megmutatom, hogy a mai technikával ténylegesen ki tudjuk szűrni ezeket a szándékosan megtévesztő jelzéseket, hogy be tudjuk azonosítani a hívókat” – magyarázta Tompos Gábor őrnagy, a Marcali Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka.

„Bárcsak tűzoltó lehetnék, akár egy napra is” – ez állt a somogyzsitfai fiatalember levelében, akinek gyermekkori álmát váltották valóra a katasztrófavédők. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság „Karácsonyi kívánság” elnevezésű kezdeményezésére idén is sokan pályáztak, főként olyan fiatalok, akik Martinhoz hasonlóan nem válthatták valóra álmukat, hogy tűzoltók legyenek.

„Őneki bizony egy fizikai felmérőn múlott, hogy tűzoltó legyen de most erre a napra teljesítettük a karácsonyi kívánságát, és erre a napra ő is a tűzoltók bőrébe bújhat” – mondta Bázelné Mihályka Szabina főhadnagy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Martin nemcsak egy próbariasztáson vehetett részt, lángokkal is harcolhatott. De azzal is szembesülhetett, hogy a tűzoltókat riasztják viharkárokhoz és balesetekhez is.

„Hát a Martin fiatal kora ellenére, meg hogy ilyen hirtelen csöppent bele ebbe a mi úgymond zárt világunkba, amiből civil emberek csak annyit látnak, amikor kint vannak káresetnél a tűzoltók, és ott mit dolgoznak, egy kicsit más szemszögből is megismerhette a mi munkánkat” – nyilatkozta Harangozó Imre, a Marcali Hivatásos Tűzoltóság főtörzszászlósa.

Az egynapos bevetés után a fiatalember azt mondta: nem adja fel, és készülni fog a következő alkalmassági vizsgára, hogy ő is hivatásos tűzoltó lehessen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!