2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Nem mindennapi fegyverekkel versenyeztek

2015. május 4., hétfő 10:21, frissítve: hétfő 10:37

Az ország különböző tájairól, sőt még külföldről is érkeztek a zalaegerszegi Történelmi Pontlövész Lövésztalálkozóra és minősítőversenyre. A megmérettetésen az 1600-as és az 1800-as évek ismert csatáiban használt fegyverekkel lőttek a versenyzők.

30 lövész versenyez korhű történelmi fegyverekkel, így például a napóleoni ütközetek és az amerikai polgárháborúban használt puskák másolatával. Sokan neveztek olyan pisztolyokkal – párbajfegyverekkel –, amelyeket mindig is céllövészetre használtak.

A lövészek szerint a régi fegyverek hátránya a mai modern gyártmányokkal szemben, hogy nehezek, de ha valaki gyakorlott, hasonlóan pontos és jó eredményeket tud elérni. „Sokkal nehezebb és nagyobb koncentrációt igényel, mert nem olyan gyorsan gyújt, mint a modern társai. Itt a gyújtás után a fegyvert a célon kell tartani, mert ha nem figyel eléggé az ember, akkor nagyon rossz eredményt tud elérni” – fogalmazott Nagy György, a Zala Megyei Sportlövők Szövetségének elnöke.



Kizárólag az 1600-as évektől az 1800-as évek végéig használt elöltöltős fegyverekkel lőhettek a versenyzők. A történelmi pontlövész verseny résztvevőit az olimpiai rendszerű pontozás alapján értékelték. „A fegyverek iránti vonzalom és a történelem iránti érdeklődés hajtja az embert, aztán elmélyül benne és ahogy egyre több ilyen versenyen részt vesz, akkor már fontos, hogy jó eredményt érjen el. Így azután ez a sportág is kitermeli a maga krémjét, akik versenyzőkké válnak” – nyilatkozta Vasica Péter szervező.

A találkozó eredményes résztvevői ezt követően Ausztriában az Európa Kupán versenyeznek majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!