2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Misztikus éjszaka a várban

2015. augusztus 2., vasárnap 17:48, frissítve: kedd 10:07

Misztikus éjszaka borult Diósgyőr várára, ahol megelevenedett a középkori történelem. Életre kelt Cillei Borbála, Nagy Lajos és Mátyás király, a bájitalt készítő boszorkányok. Tűzzel űzték a gonosz szellemét, és az ördög táncát is eljárták. A csaknem 3 milliárd forintért felújított és egyre népszerűbb várban rendszeresen szerveznek éjszakai vártúrákat.

Mire az ördög táncát eljárták, Cillei Borbálának is akadt kérője. A horvát–szlavón bán kilencesztendős leányának kezét Luxemburgi Zsigmond német-római császár és magyar király kérte meg. A fiatal királynőt legjobban a tűzzsonglőrök bűvölték el a nászajándékba kapott diósgyőri várban. Férje éveket volt távol, a rossz nyelvek szerint Cillei Borbála nem is maradt hűséges hozzá. Büntetése néhány éves száműzetés volt.



A bájitalt már nem Luxemburgi Zsigmondnak vagy Cillei Borbálának, hanem Mátyás király második feleségének, Beatrixnak keverte a boszorkány. A királyné ura szerelmét szerette volna visszanyerni.

Az időutazás a késő középkor misztikumát elevenítette fel. „Nem állt távol a középkor emberétől a misztika, a misztikum világa. A mély vallásosság mellett megfért a lelkükben a babonáktól az ördöngös dolgoktól való félelem és minden praktikának a tudni akarása, amellyel ezek ellen védekezhettek” – mondta Lovász Emese régész.

Mire megvirradt, a boszorkányok szellemét is elűzte az a csaknem ezer látogató, akik végigjárták a túrát a Nagy Lajos király által újjáépített várban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!