2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kis táncosok elevenítik fel a cucorkázást

2015. május 25., hétfő 10:56

Pingálás, gyékényszövés, tikverés. A Magyar Nemzeti Jegyzéken szereplő szellemi örökségeket ismerhetik meg a látogatók a szentendrei skanzenben rendezett Örökség Fesztiválon. A hazai közösségek mellé idén egy külföldi vendég, Macedónia is érkezett.

A szentendrei skanzen pünkösdi Örökség Fesztiválján kis táncosok elevenítik fel a cucorkázást, vagyis a lányok termékenységvarázslással összekötött pünkösdi köszöntőjét. A legkisebb lány a pünkösdi királyné, a pünkösdi király címért viszont megvívtak a jelentkezők. A középkorban a pünkösdi király a többieket vezethette és egy évig minden lakodalomba, mulatságra hivatalos volt. A mostani nyertes erre nem számíthat, de így is büszke a címére. „Izgalmasnak tűnt a versengés meg a próbák, tök jó volt” – mondta Máthé András Imre.

A Szentlélek eljövetelének ünnepén a mendei evangélikusok minden évben feldíszítik templomukat. A szokás ma már a szellemi kulturális örökség része. A férfiak zöld ágakat gyűjtenek, az asszonyok pedig virágokkal, kézimunkákkal díszítik fel azokat. „Minden pünkösdkor a templomba vittek zöld ágakat, virágokat, a természetből egy-egy darabot, gyümölcsöt, mindent, hogy a Jóistennek megköszönjük, hogy újra itt a tavasz, újra megterem a kenyérnek való” – magyarázta Anderkovics Mihályné.

A szentendrei Örökség Fesztivál díszvendégeként idén Macedónia mutatkozik be, kopacska nevű táncuk az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.  „Aki ellátogat a skanzenbe, nemcsak a táncot ismerheti meg, ki is próbálhatja természetesen, hanem megkóstolhatja a különleges tésztaételeiket, hiszen egész nap sürögnek-forognak az asszonyok az udvaron, most is készül éppen a jufka elnevezésű tésztaétel, amelyet sajttal fognak megtölteni, de a férfiak sem restek” – mondta Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság vezetője.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban számos más programot is kínálnak, a kalocsai asszonyoktól például pingálást lehet tanulni, de a látogatók megismerhetik a gyékényszövést vagy a korongozást is. A pünkösdi Örökség Fesztivál pünkösdhétfő estig várja a látogatókat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!