2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Itt telel Lajcsi

2015. december 14., hétfő 09:57, frissítve: hétfő 12:09

Az enyhe telek miatt egyre több költöző madár inkább Magyarországon várja meg a tavaszt. Somogysámsonban a helyiek mindent megtesznek, hogy segítsenek a télre itt maradt Lajcsi nevű gólyának.

Somogy megyében mintegy 300 fehér gólyapár él, a számuk folyamatosan csökken, főként a külső-somogyi részeken az élőhelyek pusztulása miatt, hiszen egyre több rétet szántanak be vagy erdősítenek. Lajcsi immár három éve él az emberek között, és mindig visszarepül gazdáihoz, akik rendszeresen etetik. „Meglátogatott bennünket, de aztán vissza, el is tűnik, de hogy hova…Gondolom, idejön a védőnőjéhez” – mondta Lőczi Jenőné. „Mert itt eteti a család, tehát pártfogolják. Nem azzal van a probléma, hogy a tél hideg, hanem a táplálék. Mert megkapja mesterségesen az emberektől” ˆ– fogalmazott Tóthné Marika.

A kelep igazi házi kedvenc, az udvaron sétálgat, és ha éhes, akkor enni kér gazdáitól. Kedvenc csemegéje a csirkezúza, de minden belsőséget, halat, sőt még a parizert is szívesen eszi. „Mindent megeszik, nem válogatós, most a virslit szereti, de a zúzát is megeszi, de az nem mindig megy neki” – nyilatkozta Bojcsuk Imre.

A szakértők szerint egyre több költöző madár inkább Magyarországon várja meg a tavaszt, és ennek több oka is lehet. „Óriási probléma ez a vonuló madarak tekintetében, hisz tudjuk azt, hogy északról megindulnak és azt a fajta klímaváltozást elsősorban ők érzik, amelyről beszélünk mindenféle csatornán. Azok a negatív hatások, amelyek ezzel járnak a globális felmelegedéstől az időjárás-változásig, az évszakok váltakozásának rendje felborul, tehát decemberben most úgy gondoljuk, mintha áprilisi időszak lenne, ez mind-mind annak a következménye” – szögezte le Huszti Gábor, a szőcsényi Széchenyi Zsigmond Szakiskola környezettanára.

Enyhébbek a telek, de más tényezők is közrejátszanak. Egyre gyakoribb, hogy segítőkész emberek megmentenek fészekből kiesett fiókát vagy sérült madarakat. Ezeket a fiatal gólyákat mesterséges körülmények között nevelik, így előfordul, hogy emiatt későn kerülnek vissza a természetbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!