2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Így telik a karácsony Székelyföldön

2015. december 25., péntek 12:15, frissítve: péntek 16:20

Több százan voltak a csíksomlyói kegytemplomban szenteste. A karácsonyi szentmise szónoka a megbocsátás és a kiengesztelés fontosságáról beszélt prédikációjában.

Zsúfolásig megtelt a csíksomlyói kegytemplom. „Minden karácsonnyal egy picit többek vagyunk. Amikor megünnepeljük a mai éjszakán Jézusnak a születését, akkor arra is gondolunk, hogy a második isteni személy önként vállalta, hogy megteszi az atya akaratát, az az én eledelem, hogy az atya akaratát megteszem, és Jézus Krisztus lábnyomát követve mi is ennek az akaratnak a megtételébe kell beállnunk. Mikor látjuk, hogy Európában összekuszálódtak a szálak, de nemcsak Európában, akár itt Székelyföldön is van mit kibogozni, csomókat kioldani, akkor szükség van arra, hogy önmagunkban engedjük, hogy megszülessen az ige” – fogalmazott Urbán Erik, a Csíksomlyói kegytemplom és kolostor szerzetese.

A résztvevők a csíksomlyói Szűzanya szobránál fohászkodtak.

– Családunk van, unokáink vannak, együtt töltjük a szentestét, és ez a szeretetről a békéről szól a mi családunkban.
– Mennyire sikerül eltávolodni az anyagiaktól és a lelkiekkel foglalkozni amikor mindenhol azt sugallják, hogy az ajándékokról, az anyagiakról szól az ünnep?
– Mi katolikusok vagyunk, és nálunk a templom és az istentisztelet az egyik fő pontja a karácsonynak

– mondta Fejes Ildikó.

A szentmise szónoka szerint mindenkinek gyakorolnia kellene a felebaráti megbocsátást, mert a szeretet jobbá és szebbé teszi a lelket. „Nyissuk meg a szívünket, hogy az Úr Jézus megszülethessen bennünk és közöttünk, kérjük az Úr Jézus bocsánatát” – mondta Orbán Szabolcs erdélyi ferences tartományfőnök.

Székelyföldön karácsony napja a családé, ilyenkor mindenki otthon ünnepel. Karácsony másnapján a falvakban a fiatalok kántálni mennek, szomszédokhoz, ismerősökhöz látogatnak el, és Jézus születéséhez kapcsolódó szenténekeket énekelnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!