2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egész éjjel készült: közel 7 ezer adag halászlevet főztek

2015. december 24., csütörtök 13:26

Kondé Lajos atya, a Szegedi Dóm plébánosa szentelte meg a karácsonyi halászlevet Szegeden, karácsony reggelén. Egész éjszaka dolgoztak a szakácsok – közel 7 ezer adag halászlevet főztek. Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács szerint karácsonykor megnő a halfogyasztás, de éves viszonylatban még így is jóval az Európai átlag alatt fogyasztanak Magyarországon halat.

Friss ponty, szegedi paprika, só, makói vöröshagyma és csípőspaprika. Ezekből készül a szegedi halászlé, amelynek a titka nem csak az, hogy jó minőségű alapanyagokat használnak fel hozzá, hanem hogy szeretettel készítik – mondták a szakácsok.


A magyarok évente átlagosan mintegy 4-5 kiló halat esznek, Szeged környékén ennek a kétszeresét. Ez még mindig elmarad az uniós átlagtól, Nyugat-Európában hétszer-nyolcszor több halat fogyasztanak. „Az is nagyon befolyásolja, hogy az idén rendeztük meg a 19. Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, és ezt úgy szeretem elmondani, mert érdekességként én úgy gondolom, hogy azért fontos lehet, hogy míg 19 évvel ezelőtt az egy főre jutó halfogyasztás szinte nem érte el az egy kilogrammot, és így 19 év távlatából meghaladja a 11-12 kilogrammot is az egy főre jutó halfogyasztás. Itt és még egyszer hangsúlyozom, hogy itt Szeged környékén, a Tisza környékén” – fogalmazott Kádár-Németh Matild mesterszakács.

Szakemberek szerint az egészséges halételek az iskolai étkeztetésben is nagyobb szerepet kellene hogy kapjanak, mert a hal az egyik legegészségesebb húsétel. „Már filézett halat tudunk adni. A diákétkeztetést is ragyogóan meg lehet próbálni, meg lehet a halfogyasztást vagy a halételt szerettetni. De én azt gondolom, hogy a felnőtteknél is ugyanígy, de természetesen van nagyon sok már eleve szálka nélküli hal, halfajta, amit lehet adni” – hangsúlyozta Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács.

Szegeden több ezer adagnyi halászlé készült karácsonyra, amit csütörtökön a dóm plébánosa áldott meg a Belvárosi híd alatt.

A szentelt halászléért sokan jöttek. Idén először haltepertőt és egészben sült halat is lehetett venni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!