2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Egy-egy különlegesség milliókat érhet

2017. március 19., vasárnap 16:56

Több ezren voltak kíváncsiak a tavaszi képregénybörze kínálatára Budapesten. Az igazi fanatikusok már hajnali 4-kor az utcán várták a kapunyitást. Egy-egy különleges kiadás milliókat ér az internetes piacon. Magyarországon főként a ’70-es, ’80-as években megjelent ritkaságokat keresik.

Vasárnap reggel százak álltak sorba a kispesti művelődési ház előtt, hogy bejussanak a 34. Budapesti Képregénybörzére. „Hát körülbelül még 30 percet ácsorgok, de nem biztos, többször voltam már itt, mindig sorba kellett állni, nem volt egy rövid dolog” – mondta az egyik várakozó.

A gyűjtőknek természetes a várakozás, ahogyan az is, hogy odabent akad, aki pókemberes jelmezben méri fel a kínálatot. A zsúfolt termekben tucatnyi magyar és külföldi kiadó standján válogathatnak az érdeklődők.

„Ez a 21 regisztrált kiadó mindig a legeslegújabb, sőt, az olyan kiadványait is elhozza, amelyek még meg sem jelentek, csak promóciós céllal van belőlük 1-2 példány esetleg, tehát nyilvánvaló: ha valaki folyamatosan gyűjt valamit, akkor azoknak érdemes ide jönni és akár olcsóbban, néhány száz forinttal olcsóbban megvenni, de olyan kiadványok is vannak, amelyek kifejezetten erre a napra készültek és nem lehet máshol beszerezni” – fejtette ki Rácz Attila, a KMO Művelődési Ház igazgatóhelyettese.

A különlegességek között vannak dedikált példányok, vagy egy-egy első kiadás, de maguk a rajzolók is ilyenkor találkoznak a közönséggel.

„Már iskolában is a tankönyveket szanaszét rajzoltam, más nem is érdekel igazából” – mondta Fábián István „Fabe”, képregényrajzoló.

Fabe gyerekkora óta rajzol. Azt mondta, Sötét kor című képregénye a magyar történelmet igyekszik feldolgozni, misztikus formában. „Nem lenyúljuk az Artúr király legendáriumát, hanem akkor inkább a fanyűvőt használjuk vagy a bányarémet, tipikus magyar népmesés dolgokat, hétfejű sárkány csak kicsit komolyabban” –  mesélte.

A több tízezer képregény mellett akciófigurák, ajándéktárgyak és poszterek is vannak a kínálatban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!