2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Íme az idei augusztus 20-ai tortakülönlegesség

2015. augusztus 4., kedd 19:01, frissítve: csütörtök 15:17

A Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lesz idén az ország tortája. A pékek pedig egy tönkölyös kenyérrel készülnek az államalapítás ünnepére.

Az ország tortája címet a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta nyerte el. A szokásokhoz híven azok számára is torta készült, akik nem ehetnek vagy nem esznek cukrot. A Barackos buboréktorta lett a nyertes, amely amellett, hogy csökkentett szénhidráttartalmú, búzalisztet sem tartalmaz. Ennek ellenére a cukrász nem ajánlja lisztérzékenyeknek a süteményt. „Egy gluténmentesnél, ha bármi belekerül, ami nem odavaló, rohamot válthat ki. Egy ilyen tortánál külön helyiség is előírt, és messzi környéken nem lehet még lisztpor sem a levegőben, mert ha ez belekerül, akkor komoly életveszélybe kerülhet” – mondta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Testületének szakmai elnöke, Horváth Ferenc.



Nemcsak a cukrászok, a pékek is készülnek augusztus 20-ára, amely számukra az aratás ünnepe is. Szent István napjára idén egy tönkölyös vastag héjú kenyér készül. „Indokolt esetben a személyi védelem szem előtt tartásával, a résztvevők testi épségének védelme érdekében, az Operatív Törzs vezetője dönthet úgy, hogy módosítja az ünnep programját” – fogalmazott Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A honvédség már a tűzijátékot tervezi, amelyet a tárca helyettes államtitkára szerint bármikor leállíthatnak majd, ha szükséges. A meteorológiai szolgálat félóránként ad jelentést arról, várható-e bármilyen veszélyes időjárási jelenség.

A fonódó villamosok építse miatt a helyszínt módosítani kellett, így idén a Lánchíd és a Szabadság híd közötti területről lehet majd a legjobban látni a tűzijátékot. „Egy rendkívül látványos tűzijáték lebonyolítására kerül sor, mert az a lehetőség, hogy a Gellért-hegyről tudunk kilőni rakétákat, nyilván emelni fogja a tűzijáték színvonalát” – nyilatkozta Kun Szabó István.

A budapesti Kossuth téri honvédtisztavatás után idén is lesz parlamenti nyílt nap, és egész nap várja az érdeklődőket a Magyar Ízek Utcája is. A Várkert Bazárnál pedig családi programokra és koncertekre számíthatnak az ünneplők.







Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!