2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

A cápamedencébe kínálnak szállást

2016. március 29., kedd 20:22, frissítve: szerda 09:48

A cápák medencéjében kínál szállást egy francia állatkert. Akkora a túljelentkezés, hogy sorsolással döntik el, ki költözhet be a szobába egy-egy éjszakára. A cég nemcsak látogatói számát növelné az akcióval, hanem a cápák megítélését is javítaná.

Félreértett cápák úsznak a párizsi víziparkban – legalábbis ennek a tropikáriumnak a vezetői szerint. Ők ugyanis úgy gondolják, az emberek alaptalanul félnek a cápáktól, és ezen akarnak változtatni azzal, hogy ezentúl szobát lehet bérelni a cápamedencében.

„Búvárokat eddig is engedtünk merülni a cápákkal, de ez maximum néhány perces élmény. Most viszont aki a szobában van, egész nap megfigyelheti a medencében élő 35 cápát és más élőlényeket” – vázolta a kezdeményezés eredetét Alexis Powilewicz állatkerti igazgató.

A szobát az Airbnb oldalon lehet foglalni. Ez az Uberhez hasonló közösségi szolgáltatás, csak autó helyett szállást kínál. Egyelőre 3 éjszakát hirdettek meg, a jelentkezők között sorsolás dönt majd. „A győztesek profi búvárral és biológussal együtt egy egész utazást kapnak, megfigyelhetik az állatok viselkedését a különböző napszakokban, és még gyerekcápát is lehet simogatni” – mondja Anne-Sophie Frenove, a támogató cég egyik vezetője.

A vízbe lógó üvegkocka mérnöki kihívás volt. A szerkezetet fél évig építették, és egyszerre 190 kilónyi ember fér el benne, tehát 2-3 személy.

„A cápákat nagyon félreérti az ember. Mindenki azt hiszi, hogy ezek gyilkos állatok, pedig a valóság ettől messze van. Én 13 éves korom óta merülök, és még sose volt semmi gondom velük. Nem érdeki őket az ember, nem szereplünk az étlapon. A ritkán előforduló cápatámadásoknak mind más okai vannak” – mondja a projekt arca, Frederic Buyle, a szabadtüdős merülés világbajnoka.

A szoba első bérlői április 11. és 13. között költözhetnek be egy-egy éjszakára. Az építmény végleges lesz, és ha nem lesz érdeklődő rá, akkor tengerbiológusoknak adják ki azt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!