2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Megismételjük a '98-as döntőt” – „Szétrúgjuk a franciák hátsóját”

Hír TV

2018. július 15., vasárnap 12:09, frissítve: vasárnap 12:57

Franciaországban és Horvátországban is nemzeti ünnep lesz, ha a válogatott megnyeri világbajnokságot. A franciák meg akarják ismételni az 1998-as, hazai rendezésű torna sikerét, a horvát szurkolók szerint viszont – bár az ellenfél papíron jobb csapat –, ők még náluk is jobban akarják a győzelmet.

Egyelőre nem a vb-győzelmet, csak a forradalom évfordulóját és a demokráciát ünneplik a franciák. Szombaton a Bastille nap alkalmából országszerte felvonulások és megemlékezések voltak, katonai parádéval, tűzijátékkal.

„Jó kis műsor volt, és vasárnap még jobb lesz, mert megnyerjük a világbajnokság döntőjét, és az egész ország folytatja az ünneplést” – bizakodott egy párizsi lakos.

Több ezren szurkolnak a franciáknak a helyszínen. Még egy gördeszkázó francia bulldog különítmény is bemutatót tartott Moszkvában. A Luzsnyiki stadionban vasárnap helyi idő szerint 18 órakor – magyar idő szerint 17 órakor – kezdődik a döntő.

„A horvát csapat nem gyenge, de a francia is nagyon erős, és a horvátok gyakorlatilag eggyel több meccset játszottak, ha a hosszabbításokat összeszámoljuk. Plusz, a mi csapatunk egy nappal többet is pihenhetett a döntő előtt. Úgyhogy szerintem megismételjük a '98-as döntőt” – vélekedett egy szurkoló.

Az 1998-as, hazai rendezésű világbajnokságot a franciák nyerték, ez az egyetlen győzelmük. Horvátország még nem nyert világbajnokságot, de a szurkolók szerint ideje lenne.

„Szétrúgjuk a franciák hátsóját. Nagyon szomorúak lesznek, Horvátország pedig világbajnok lesz. Nagyon megérdemelnénk, az egész vébén a horvát csapat küzdött a legjobban” – emelete ki egy horvát drukker.

Horvátországban gyakorlatilag nemzeti ünnep lesz vasárnap. A katolikus egyház közölte, hogy későbbre halasztják a miséket, hogy mindenki nézni tudja a mérkőzést. Színházi- és mozielőadásokat is elhalasztanak, bezárnak a múzeumok és boltok is.

„Papíron a franciák erősebbek, és talán kipihentebbek is, de a csapat egysége nálunk jobb és a játékosok is jobban akarják a győzelmet, szerintem. Ez egy történelmi lehetőség” –mondta egy zágrábi lakos.

A legjobb horvát játékosok szülővárosa máris zarándokhely lett.

Horvátországban még sincs nemzeti egység a válogatottal kapcsolatban. A korrupt politikusokkal összefonódott korrupt szakvezetés és az adócsalással, okirat-hamisítással vádolt játékosok közül több ellen is bírósági eljárás folyik, ezért a szurkolók közül sokan kifejezetten a válogatott ellen szurkolnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!