2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Modricék most törleszthetnek a '98-as vb-ért

Hír TV

2018. július 15., vasárnap 05:45, frissítve: vasárnap 07:49

Franciaország másodszor vagy Horvátország először. Erre ad majd választ a vasárnapi vb-döntő, amelyet Moszkvában játszanak. A horvátok csapatkapitánya élete meccsére készül. Luka Modric szerint a futballban az önbizalom fontosabb, mint az erőnlét. Azt is mondta, hogy a délszláv háború szerinte ellenállóbbá tette a horvát nemzetet. A franciák középpályása, Blaise Matuidi arról beszélt, hogy vasárnap a gyermekkori álma válik valóra. A gallok kapusa a horvát küzdőszellemet is dicsérte. A 21. labdarúgó-világbajnokság fináléját a magyar miniszterelnök a helyszínen tekinti meg. Orbán Viktor tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A franciák nyertek már vébét 1998-ban, amikor ők rendezték a tornát. A horvátok is akkor érték el eddigi legnagyobb sikerüket. Bronzérmesek lettek, az elődöntőben épp a házigazdáktól kaptak ki. Oroszországban a fináléban vághatnak vissza a franciáknak.

A horvátok úgy jutottak a vb-döntőbe, ahogy korábban senki: az egyenes kieséses meccseiket kivétel nélkül hosszabbításban vagy tizenegyesekkel nyerték meg. Ráadásul úgy, hogy Dánia, Oroszország és Anglia ellen is hátrányból álltak fel. A horvát szurkolók joggal tartanak attól, hogy a gárda fáradtabb lesz a franciáknál, akik egy nappal többet pihenhettek. Perisic, Strinicic és Vrsaljko is sérüléssel bajlódik, ám a szövetségi kapitány azt mondta, hogy a fináléra mindenki összeszedi magát. A cserepadon pedig olyan játékosok ülnek, akiket bátran bevethet, ha a kezdőből valaki kiesik.

„A játékosok tudják, hogy mit jelent egy vb-döntő. Persze, néhányan kihagyták az utóbbi edzéseket sérülések miatt, de már nincs szükség edzésre. Vannak apróbb problémáink, de ezeket meg tudjuk oldani” – jelentette ki Dalic mester.

Sajtóhírek szerint a világbajnokság legjobb játékosának járó aranylabdára Luka Modric, a franciáknál pedig Kylian Mbappé az esélyes. Modric boldogabb lenne, ha vasárnap a világbajnoki trófeát emelhetné a magasba. „A válogatottra koncentrálok, nem az Aranylabdára. Persze jó érzés, hogy az esélyesek között emlegetnek, de nincs rá befolyásom, ki kapja a díjat. Ráadásul nem prioritás számomra egy egyéni elismerés” – nyilatkozta szerényen a horvát csapatkapitány.

A franciák a világbajnoki címmel feledtetnék a 2016-os Európa-bajnoki fiaskót, amikor hazai pályán kaptak ki a döntőben a Cristiano Ronaldo vezette portugál válogatottól. Didier Deschamps, aki a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer után harmadikként lehet világbajnok játékosként és szakvezetőként is, úgy fogalmazott: neki az a dolga, hogy szolgálja és segítse a futballistáit.

„Játékosként a fizikális erőt, most sokkal inkább a mentális erőt kell használnom és sugároznom” – emelte ki Deschamps.

Hugo Lloris, a franciák kapusa óvott az elbizakodottságtól. „Elképesztő mentális erőt mutattak, három hosszabbításos meccset nyertek meg. Emellett nagyszerű egyéniségekkel rendelkeznek, de csapatként is kiválóan működnek. Tiszteletre méltó, ahogy a fináléig meneteltek” – nyilatkozta igen sportszerűen a horvátokról a hálóőr.

A döntőt a moszkvai Luzsnyiki-stadionban rendezik, több mint 80 ezer néző előtt. A világbajnokság meccseit összesen 3 millióan követték a helyszínen, amivel a szervezőbizottság elnöke rendkívül elégedett. „A vb megváltoztatta az Oroszországról kialakult képet. Megmutattuk a világnak, kik is vagyunk: nyitott és vendégszerető nép” – emelte ki Alekszej Szorokin

A francia–horvát-döntő – magyar idő szerint – vasárnap 17 órakor kezdődik.

(Fotó: Reuters)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!