2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gólgazdag mérkőzésen búcsúzott Izland

2016. július 4., hétfő 10:14, frissítve: hétfő 12:28

Véget ért az izlandi álom, miután a házigazda franciák 5-2-es győzelmet arattak a csapat felett a futball-Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Az izlandi szövetségi kapitány szerint játékosai nem bírták a terhelést, a drukkerek viszont büszkék arra, hogy csapatuk a negyeddöntőkig jutott.

Az idei Eb slágerévé vált vikingtapssal köszöntek el csapatuktól az izlandi szurkolók Reykjavíkban, miután a válogatott 5–2-es vereséget szenvedett a franciáktól az Eb negyeddöntőjében.

Bár a szurkolók kissé csalódottak voltak, összességében jól viselték a vereséget. Büszkék voltak arra, hogy a nemzeti tizenegy legalább eddig eljutott. „Mindenki arra számított, hogy Izland nyer, mert egyszerűen benne van a vérünkben, hogy azt hisszük, mindig mi vagyunk a legjobbak. De már azzal is boldogok vagyunk, hogy ilyen messzire jutottunk” – mondta Ásgeir Hallgrímsson. A szurkolók egyenesen a vikingekhez hasonlították a válogatottjuk tagjait: „Igazán büszkék vagyunk. Úgy harcoltak, mint az oroszlánok, mint a vikingek. Sőt, vikingek is!”

Elemzők szerint már az is hatalmas eredménynek számít, hogy a kis szigetország kijutott az Eb-re. Az pedig a torna egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy nemcsak továbbjutott a csoportkörből, hanem a legjobb tizenhat között kiverte a klasszisokkal teletűzdelt Angliát.

„Az elmúlt négy és fél év csodálatos utazás volt számomra. Hatalmas támogatást kaptunk egész Izlandtól, fantasztikus volt az egész. Ez a torna nagyon különleges volt, a szurkolókkal együtt, akik elkísértek minket, és hallottuk, mi van otthon; az egészet érzem nagyon mélyen a szívemben” – fogalmazott Lars Lagerbäck, az izlandi labdarúgó-válogatott svéd szövetségi kapitánya.

Izlandot mindössze 330 ezren lakják, igaz közülük csaknem minden tizedik ember focizik: a regisztrált játékosok száma meghaladja a 21 ezret. A futball gyakorlatilag nemzeti üggyé vált a szigetország számára – legalábbis az Eb alatt mindenképp. A franciák elleni összecsapást a lakosság tizede, mintegy 30 ezren követte a reykjavíki kivetítők előtt, több tízezren pedig a helyszínen biztatták a csapatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!