2024. 10. 23. Szerda Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális extra

Következik:

Napi aktuális extra 04:20

Fél éve hiába várják a támogatást parasportolóink

2015. június 18., csütörtök 22:20, frissítve: péntek 07:52

Fél éve hiába várnak állami ösztöndíjukra a parasportolók. Többségük havi támogatása 30-40 ezer forint. Az elosztási rendszer idén változott, miután a Magyar Paralimpiai Bizottság kevesellte a támogatást. A MOB szerint akkor utalnak, ha a szakszövetségek elküldik a sportolók adatlapjait.

Látótér című magazinunk másfél hónapja számolt be arról, hogy a jövő évi, riói olimpiára készülő parasportolók hiába várják az állami támogatást. A Gerevich-ösztöndíjra egymilliárd forint jut, ebből 32 milliót kaphatnak.

Kézdi Réka világcsúcstartó paraúszó:

– Anyagilag elég megterhelő. Hála lstennek a családom ezt egy picit tudja enyhíteni, szponzor nincsen.
– Milyen támogatást kapsz még?
– Nem kapok támogatást.
A szövetségtől mondjuk?
– Jelen pillanatban nincsen Gerevich-ösztöndíj.

A paralimpiai bajnok Pálos Péter is vár – az ösztöndíjra és az első versenyre is. Elmondása szerint a Magyar Paralimpiai Bizottság elfelejtette benevezni a spanyolországi világkupára, így itthon gyakorol.

– Jelen állás szerint ebben az évben mennyi pénzt kaptál Gerevich-ösztöndíjból?
– Semmit.

Pálos Péter havi ösztöndíja harmincezer forint lenne. „Nem azon a harmincezer forinton fog múlni a felkészülésem, de mindenki pénzből él, minden segítség jól jönne. Nem akarok nagy dolgokat mondani, de jó lenne már azt a keveset megkapni” – így a parasportoló.

A paralimpiai bizottság pénteken tart tisztújító közgyűlést, a sportolók és a vezetők egy csoportja azt szeretné, ha egyelőre nem választanák meg a gyanús pénzügyekbe belebukott Gömöri Zsolt elnök utódját. Mások szerint káros lenne az időhúzás. „Ha eltoljuk harminc nappal a tisztújítást, akkor kiesett az a harminc nap. Hatvan nap, amíg a bíróság bejegyzi az új tisztségviselőket, ezt csak húzzuk-vonjuk, de nem lesz belőle semmi. Ha most tisztújítás lesz, az azért is jó, mert megnyugtató válasz a MOB és a szponzorok számára, és elindulnak a szponzori pénzek” – mondta Koller Sándor, a Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnöke.

Korábban több nagyvállalat, köztük a Coca-Cola is felfüggesztette a magyar parasport támogatását. A világcég hazai képviselői a Hír TV-nek azt írták: a vizsgálatok lezárása után döntenek a további támogatásról, azért, hogy „a pénz biztosan az általuk támogatni kívánt célokat szolgálja a jövőben”.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!