2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nagyon nem mindegy, hogy első- vagy másodosztály

Hír TV

2018. június 3., vasárnap 12:35, frissítve: vasárnap 15:07

Nemcsak a dicsőség miatt fontos a labdarúgó csapatoknak hogy a kiemelt első osztályban, vagy a második vonalban folytathatják a szereplést. A klubok legnagyobb bevétele az a központi forrás, amit a labdarúgó szövetség oszt szét a televíziós közvetítésekből és a szerencsejátékból érkező pénzekből. A Hír TV-nek nyilatkozó sportközgazdász szerint: az első- és másodosztály közötti különbség éves szinten százmilliósra rúghat. A Balmazújváros és a Vasas estek ki a labdarúgó OTP Bank Ligából, amelynek győztese a miniszterelnök kötélbarátjának csapata, a Videoton lett.

A Vasas 3:1-re kikapott a Honvédtól és utolsó lett az OTP Bank Ligában, így búcsúzott az első osztálytól.

A nemrég új stadiont kapott Diósgyőr viszont a tartalékosokkal pályára álló bajnok Videotont legyőzte, így az NB1-ben maradhat.

A másik kieső végül a Ferencvárossal ikszelő Balmazújváros lett, mert kevesebb győzelmet szerzett a mint a Diósgyőr. Horváth Ferenc vezetőedző a meccs után kifakadt - nem leplezte, mit gondol a magyar fociról, a Diósgyőrről és a bajnok Videotonról.

Horváth Ferenc

edző, Balmazújváros

„Nehéz bármit is mondani úgy hogy ne tiltsanak el életem végig. Elmondtam, a fair play szabályai ellen nagyon súlyosan vétettek itt csapatok. Azt is tudja mindenki hogy ki. Egy olyan csapat bent tud maradni, akit mi háromszor megvertünk, több győzelemmel. Nem jó a bajnokság, rosszak a szabályok, háromszor játszunk, egy marhaság az egész. Nem korrektek a csapatok, nem akarok többet mondani mert biztosan eltiltanának. De remélem hogy mindenki tiszta lelkiismerettel fekszik le aki ezeket meghozta” - mondta Horváth Ferenc.

Az NB I-es újoncként kieső Balmazújvárosi Futball Klub elnöke, Tiba István fideszes képviselő is csatlakozott az edzőhöz. A klub internetes oldalán úgy fogalmazott: „Szerettünk volna bizonyítani valamit, de ez sokaknak nem hiányzott, hogy megtörténjen. Ennyi örömük legyen az életben. Tökéletesen egyetértek a vezetőedzőnk mérkőzést követő nyilatkozatával.”

A kiesés érzékenyen érinti a klubokat. Az első osztályban szereplő csapatok évente százmilliós nagyságrendű forráshoz jutnak a magyare labdarugó szövetség3en keresztül a televíziós közvetítésekből és a szerencsejátékokból, így jobb játékosokat és edzőket tudnak megfizetni.

Az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta soha nem látott mennyiségű pénz áramlik a magyar labdarúgásba. A tao-támogatásokkal legalább 330 milliárd forint forrás került a fociba, a stadionépítésekre több mint 218 milliárdot költöttek. A klubcsapatok az európai porondon azonban továbbra sem szerepelnek jobban mint korábban, és a 2020-ra tervezett 8000 fős átlag nézőszámot sem sikerült megközelíteni, a szám továbbra is 2500-3000 néző között mozog. A Hír TV-nek nyilatkozó közgazdász szerint: bár egy új stadion emeli a nézőszámot, de jó foci nélkül, ez hamar visszaesik.

Magyarországon is látjuk azt hogy azok az új stadionok amelyek elkészültek, akár még a korábbiak, Felcsút, Debrecenben, a Ferencváros új stadionja, mindegyik jóval nagyobb nézőszámmal indult, gyakorlatilag teltházasak voltak az első mérkőzések, csak aztán a futballnak ezt a teltházat, ezt a nézőszámot nem sikerült megtartania. Tehát Magyarországon sajnos ezt a hosszú távú hatást eddig még nem tapasztaltuk- mondta Szabados Gábor.

Az NB1-be feljutó egyik csapat, a Fidesz alapító Deutsch Tamás elnökölte – a tavalyi szezon már vadonatúj stadionjában kezdő MTK, a másik pedig a frissen leköszönt - szintén kormánypárti - fejlesztési miniszter, Seszták Miklós csapata, a Kisvárda. Ők idén gazdagodnak új stadionnal, úgyhogy a következő szezonban már ott fogadhatják például a Tállai András által elnökölt Mezőkövesd, vagy a Mészáros Lőrinchez köthető, felcsúti Puskás Akadémia csapatát.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!