2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Észak-Korea nem hajlandó tárgyalni az USA-val

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 07:53, frissítve: csütörtök 10:40

Az észak-koreai delegációnak nem áll szándékában találkozni az Egyesült Államok képviselőivel a pénteken kezdődő dél-koreai téli olimpián – jelentette az észak-koreai állami hírügynökség. Phenjan a sportolók mellett 22 fős politikai küldöttséget is delegált a téli játékokra, amelynek Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga is a tagja. Közben újabb feszültséget okoz Dél- és Észak-Korea között, hogy a phenjani rezsim az olimpia megnyitója előtti napra időzítve nagyszabású katonai felvonulást tartott a fővárosban.

Az észak-koreai zászló felvonása bűncselekménynek számít Dél-Koreában, de a pénteken nyíló téli olimpia idején kivételt tesznek. Szöul arra számít, hogy az északi delegáció részvétele a sporteseményen utat nyithat a párbeszéd felé a két ellenséges ország kapcsolatában. A szkeptikusabb elemzők szerint az északi diktatúra csak időt akar nyerni a gesztussal, hogy tovább fejleszthesse nukleáris fegyvereit. A phenjani vezetés előre közölte, hogy az Egyesült Államok képviselőivel nem hajlandók találkozni a téli olimpiai játékok alatt. Mike Pence amerikai alelnök napokkal a játékok kezdete előtt Japánból üzent a kommunista diktatúrának.

„Hamarosan nyilvánosságra hozzuk az eddigi legszigorúbb és legagresszívabb gazdasági szankciócsomagot Észak-Korea ellen” – jelentette be az amerikai alelnök.

Közben Észak-Korea az olimpia megnyitója előtti napra időzítve nagyszabású katonai felvonulást rendezett a fővárosban. A díszszemlét kivételesen nem közvetítette az észak-koreai állami televízió, de a dél-koreai titkosszolgálat szerint tizenháromezer katonát és kétszáz páncélost vonultattak fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!