2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Zöld utat kaptak a mentőhajók

Hír TV

2018. július 16., hétfő 12:02, frissítve: hétfő 13:11

Olaszország mégis engedi kikötni a Szicília mellett veszteglő mentőhajókat, miután több uniós ország is fogad be a menedékkérők közül. Magyarország azonban nem vesz át migránsokat.

Volt, akit hordágyon kellett levinni a fedélzetről, a Szicília mellett veszteglő migránshajók egyikéről. Az EU tengeri határvédelme, a Frontex két járművel mentett ki 450 embert egy túlzsúfolt csempészbárkáról, de a menedékkérőket szállító hajókat napokig nem engedték kikötni az olasz hatóságok, és csak a nők valamint a gyermekek léphettek szárazföldre - miután a segélyszervezetek hosszasan kérlelték a hatóságokat.

Nagyon aggasztó, hogy az olasz hatóságok ilyen sokáig késleltették a kikötést. Tudják, hogy gyerekek és tinédzserek és beteg emberek vannak a fedélzeten. Napok óta utaznak és szenvednek. Kérjük, hogy mindenkinek engedélyezzék a kikötést. Elsősorban a gyerekeknek, és a betegeknek kérünk segítséget - mondta a Save The Children nevű szervezet szóvivője, Giovanna Di Benedetto.

A keményen bevándorlás-ellenes olasz kormány azonban kitartott amellett, hogy addig nem köthetnek ki a migránshajók, amíg a többi EU-tagállam nem vállalja, hogy átveszi a menedékkérőket. Ez azóta megtörtént: eddig Franciaország, Németország, Málta, Portugália és Spanyolország jelezte, hogy átvállal 50-50 migránst az olaszoktól, akik ezután engedélyt adtak a hajóknak, hogy kikössenek.

A radikális olasz kormánnyal baráti viszonyra törekvő magyar vezetés azonban nem állt be a sorba. Szijjártó Péter külügyminiszteren keresztül Orbán Viktor miniszterelnök üzente meg olasz kollégájának, Giuseppe Contének, hogy a magyarok nem vesznek át menedékkérőt.

Az olasz kormánynak üzenő Szijjártó Péter közben Brüsszelben vesz részt a külügyminiszterek tanácskozásán. A helyszínről kapcsoltuk tudósítónkat, Arató Lászlót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!