2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Orbán megüzente, nem kell migráns

Hír TV

2018. július 16., hétfő 16:10, frissítve: hétfő 16:24

Magyarország semmiféle migráns elosztási rendszerben nem vesz részt, ezért a legújabb Szicília mellett veszteglő hajóról se vesz át senkit. Ezt Szijjártó Péter közölte Brüsszelben. A külügyminiszter szerint Magyarország csak a kitoloncolásban és az Európán kívüli táborok létrehozásában hajlandó részt venni. Az uniós külügyi találkozón az amerikai kereskedelmi háború is téma volt.

Egy hét után, hétfő hajnalban szállhattak le az észak-afrikai migránsok az európai határvédelmi ügynökség hajójáról. A 450 migránst hiába a hivatalos uniós misszió mentette ki, a római kormány addig nem engedte kikötni őket, amíg európai országok nem vállalták, hogy átveszik a migránsokat. A német, francia, máltai, spanyol és portugál kormány volt hajlandó erre. Ezt követően a hatóságok azonnal elkezdték a regisztrációt.

„A bizottság osztja az olasz kormány aggodalmát és támogatja a sürgős beavatkozást. Nem csak a migránsok elosztása ügyében, hanem minden olyan témakörben, amiről az Európai Tanács a Földközi-tengeri migrációval kapcsolatban megállapodott” – mondta Schinas Margaritis, a bizottság szóvivője.

Orbán Viktor miniszterelnök már vasárnap levelet írt az olasz kormányfőnek, amiben jelezte, hogy támogatják az olasz bevándorlásellenességet, de menekülteket nem vesznek át senkitől, csak a kitoloncolásban és az Európán kívüli táborok létrehozásában működnek együtt az Európai Unióval.

„Leszögeztük, hogy tiszteletben tartjuk, sőt, tisztelettel adózunk az olasz kormány migrációs politikája előtt. Az új olasz kormány nem csak beszél a változásokról, hanem sok fontos intézkedéseket hoztak is, amelyek nyomán magukra vonták a támadásokat, amiket mi is tapasztaltunk az elmúlt években bőségesen. De mi semmifajta migránselosztási mechanizmusban nem kívánunk részt venni, hívják azt bárhogy, ezért mi ebben a kérdésben nem tudunk segíteni” – mondta Szijjártó Péter.

Az európai külügyminiszterek brüsszeli találkozóján a másik forró téma az EU és az Egyesült Államok között kibontakozó kereskedelmi háború volt.

„Az amerikai elnök célja a provokáció és hogy megossza az Európai Uniót. Ellenségként beszél rólunk. Pedig mi nem így látjuk. Szoros a partneri viszony Amerika és Európa között, és nem szabad, hogy egy agresszív, alternatív valóságban élő politikus egymásnak ugrasszon minket” – mondta Michael Roth, a német európai ügyek minisztere.

Donald Tusk, az európai állam- és kormányfők tanácsának az elnöke hétfőn egy közleményt adott ki, amiben azt írta, az európai, amerikai, kínai és orosz vezetők ne pusztítsák el a fennálló világrendet.