2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Zimbabwéban beiktatták az új elnököt

Hír TV

2017. november 24., péntek 13:54, frissítve: péntek 17:51

A hatalomváltásra azért került sor, mert a hadsereg fellázadt az országot 37 éve irányító Robert Mugabe ellen, miután elmozdította most államfővé választott alelnökét, hogy a feleségét tegye meg utódjává. A diktátor gazdasági válságba taszította hazáját: a valaha Afrika éléskamrájának hívott országban milliók éheznek, és tömegek menekülnek külföldre dolgozni.

Özönlöttek az emberek Emmerson Mnangagwa beiktatási ünnepségére. A ceremóniát a zimbabwei főváros stadionjában rendezték. Több mint 50 ezer ember figyelte, amint Emmerson Mnangagwa letette az esküt.

37 évnyi uralom után sikerült eltávolítani a hatalomból Robert Mugabe elnököt, aki Afrika egyik legreménytelibb országából működésképtelen államot csinált – éhező és külföldre menekülő lakossággal. A hadsereg vértelen puccsal vette át a hatalmat egy héttel ezelőtt, a 93 éves elnök azóta halogatta a lemondását, de szerdán engedett a nyomásnak, és távozott a hatalomból.

„Mugabe ellenezte a befektetéseket, és ez juttatta a gazdaságot ebbe az állapotba. Az ipar összeomlott, miközben megromlott az ország kapcsolata a nemzetközi közösséggel is. Mnangagwa azonban más, a gazdaság ügye szerepel a tennivalók listájának élén” – mondta egy pénzügyi elemző.

Az ünneplés során kevesen beszéltek arról, hogy az új elnök, Emmerson Mnangagwa évtizedeken át egyik legfőbb szövetségese volt Mugabénak, így neki is szerepe volt az ország tönkretételében és az elnyomásban. Még a 80-as években Mugabe parancsára 20 ezer civilt gyilkoltatott le az Észak-Koreában kiképzett halálbrigádjával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!