2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Zéró tolerancia Izraelben

2015. augusztus 2., vasárnap 15:17, frissítve: hétfő 09:17

A kettős mérce megszüntetését ígéri az izraeli kormány. A hatóságok ugyanolyan keményen lépnének fel a napokban elkövetett merényletek után a zsidó szélsőségesekkel szemben, mint a palesztin terroristák ellen. Izrael elnöke szégyennek minősítette a támadásokat és ébresztőt fújt.

Ezrek tiltakoztak szombat este Jeruzsálemben a homofóbia ellen. Két nappal korábban, csütörtökön egy ultraortodox férfi késsel támadt a melegfelvonulás résztvevőire hat személyt megsebesítve. A homofóbia elleni tüntetés fő szónoka Izrael elnöke volt, aki nemcsak a késes támadást ítélte el, hanem azt a merényletet is, amelyet ciszjordániai palesztinok ellen követtek el zsidó szélsőségesek. A tettesek egy alvó családra gyújtották rá a házat, a tűzben egy másfél éves gyermek bennégett. „A vérfürdő, a gyűlölet és gyilkosság útja itt nem ért véget. Ugyanazon az éjjel zsidó terroristák felgyújtották a Dawabsheh család házát, és megöltek egy kisgyereket, 4 éves bátyját súlyosan megsebesítették, apja és anyja is az életéért küzd” – mondta az izraeli elnök.



Az izraeli kormány zéró toleranciát hirdetett a zsidó szélsőségesekkel szemben, a jövőben ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a palesztin terroristákra. Fél évig őrizetben tarthatják őket vádemelés vagy bírósági határozat nélkül, az adminisztratív őrizet korlátlanul meghosszabbítható, a kihallgatásukon pedig fizikai eszközök is bevethetők. Az izraeli hatóságok eddig tehetetlenek voltak a radikális zsidó csoportok tagjaival szemben, akik nem voltak hajlandók megszólalni a kihallgatásukkor. „Az elmúlt napokban két aljas bűncselekménynek lehettünk szemtanúi. Zéró toleranciát hirdetünk az ilyen bűntettekkel szemben. Utasítottam a biztonsági szolgálatokat és az igazságszolgáltatást, hogy minden jogi eszközzel lépjenek fel, hogy elfogják a gyilkosokat, állítsák bíróság elé a késelőt és a gyújtogatókat. Határozottan fellépünk a gyűlölet, a szélsőségesség és a terror minden formája ellen” – fogalmazott Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfő.

Egy izraeli civil szervezet adatai szerint 2008 óta 15 palesztin házat gyújtottak fel izraeli szélsőségesek, de egyetlen elkövetőt sem találtak meg a hatóságok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!